5 tips til, hvordan du kommer i gang med at skrive

Vil du gerne skrive en bog, men er i tvivl om, hvordan du skal gribe det an? Vi har sammensat et par tips.

Det er ikke let at finde tid til at skrive en bog midt i hverdagens andre forpligtelser. Man kan nemt miste fokus og tabe målet af syne. Vi har samlet følgende tips til dig, som hjælper dig med at finde en rutine i begyndelsen af ​​dit skriveprojekt.

1. Planlæg din fortælling, men vær ikke bange for at ændre undervejs

Planer er nogle gang til for at blive forkastet igen. Men det er vigtigt, at du stiller dig selv et par grundlæggende spørgsmål: Hvilken genre vil jeg skrive i? I hvilken tid og i hvilket miljø skal min historie foregå? Hvad er den røde tråd i min fortælling? Hvilke karakterer skal optræde? Hvilke plot og sidekonflikter er der?
Hvis du nogensinde er begyndt på at skrive, finder du hurtigt ud af, at din fortælling kan få sit eget liv. Og det er netop det forunderlige ved skriveprocessen! Den handling, som du har overvejet på forhånd, giver måske slet ikke mening længere fremme i skriveforløbet.
Læg ikke for mange bånd på dig selv. Vær åben i forhold til din plan og hav mod til at ændre og skifte kurs undervejs. På den måde giver du dine tanker frit løb og din fortælling plads til at vokse!

2. Lav aftaler med dig selv og skriv regelmæssigt

Ligesom du planlægger andre aftaler på bestemte tidspunkter, skal du også aftale møder med dig selv for at skrive. Reserver plads i din kalender til skrivningen på bestemte tidspunkter i løbet af ugen, hvor du kun må bruge tid på dit skriveprojekt.
Hvis du har tendens til at droppe disse aftaler med dig selv og dit skriveprojekt for andre ting, så spørg dig selv: Hvad er vigtigt for mig? Hvad er mine prioriteter i øjeblikket? Hvad gør jeg med min fritid i stedet? Hvad kan jeg ændre i min daglige rutine for at finde tid til at skrive?
Vær heller ikke bange for bare at gå i gang – selvom det kun er et par minutter om dagen. Ingen fortæller dig, hvor lang tid du skal bruge på det. Du kan f.eks. indstille en alarm eller et æggeur til 25 min. og sætte dig for at arbejde på dit manuskript i den periode.
Jo mere regelmæssigt du sætter dig ned med din historie, jo lettere bliver det for dig at arbejde videre med den og bevare adgangen til plottet.

3. Sæt dig mål for din skrivning

Det er selvfølgelig ikke let at planlægge alt på forhånd. Der vil være dage, hvor du bliver forstyrret af andre ting, og der kommer andre opgaver på dagsordenen.
Men det er tilfredsstillende for de fleste mennesker at nå et mål. Det føles godt at vinge af på en opgaveliste mod dagens slutning og se på alle de opgaver, som allerede er udført.
For at opnå nøjagtig samme følelse, når du skriver, kan du sætte dig selv små skrivemål og for eksempel angive et antal ord, som du vil nå til et bestemt tidspunkt. Når først du er begyndt, bliver det lettere for dig at nå de næste små milepæle og fortsætte med at skrive!

4. Skab netværk med andre forfattere

Det kan være meget inspirerende at skrive sammen med andre fremfor at sidde ved sit skrivebord helt alene. Du kan bruge de sociale medier, hvor der findes forskellige grupper og fora, hvor du kan udveksle erfaringer og ideer med andre forfattere. Du kan også netværke med dine læsere undervejs og spørge dem til råds om forskellige synsvinkler eller karakterer i din roman. Ved at netværke med andre forfattere eller inddrage dine læsere undervejs i skriveprocessen opstår der en dynamik i dit skriveprojekt, og det bliver en mindre ensom proces at skabe din fortælling. Måske opstår der nye ideer, og din historie får liv og dybde undervejs.

5. Skriv dine tanker og ideer ned og lad dig inspirere

Når du har ideer til din historie: skriv dem ned! Vi anbefaler altid at have en notesbog med, så du kan skrive en idé eller tanke ned, når den opstår. Det er også en god idé at hente inspiration i andre bøger. Det bedste råd til at skrive godt og flydende er at læse en masse selv. Hvis du ikke lige er i humør til at skrive en dag, kan du ændre det: lyt til din yndlingsmusik og lav en playliste, som du ved giver dig motivation og lyst til at skrive. Du kan også ved hjælp af hverdagslyde komme et andet sted hen. Det kan også hjælpe at gå en tur eller blot sætte sig et andet sted. På den måde skifter du fokus og får nye skriveimpulser.

Hvis du har gode råd til skrivningen, som du gerne vil dele med dine forfatterkolleger, er du velkommen til at skrive en kommentar nedenfor!

Skriveblokering? Hvis du er gået i stå midt i dit manuskript, kan vi anbefale dig at kigge på disse tips fra skrivecoach Charlotte Heje Haase.


Kommentarer

  • Hej. Det er bestemt fristende at gå på her for at forsøge at delagtiggøre andre i mine tanker omkring skriveprocessen. Alt afhænger af hvilken genre, man befinder sig i. Men det er min klare opfattele, at hvis der skal være tale om et litterært kunstværk, så skal der ikke være for megen planlægning, hvis overhovedet nogen. Tingene skal lissom gro frem, skabe sit eget liv på stedet. Forfatteren skal helst ikke vide, hvad der sker på de næste sider, men ydmygt gå bag efter hovedpersonen, for at se, hvad han nu finder på, ja akkurat som livet selv. Planlægning vil blot føre til en fastlåsning, som vil bremse og hindre teksten i at blive levende.
    Der findes naturligvis store forfattere, som både forstår at planlægge i detaljer og skabe god og levende litteratur. Al respekt for det, men når man som jeg befinder mig på det jævne, så føler jeg mig mest tryg ved ovenstående udgangspunkt. Mvh Arne

    • Kære Arne

      Mange tak for dit bidrag om skriveprocessen. Det lyder som om, at du netop oplever, at fortællingen får sit eget liv, når bare man giver plads til det og ikke planlægger for meget forinden.

      Mange hilsner og fortsat god skrivelyst 🙂
      Lisbeth

  • Når man skriver, kan man på forhånd sørge for, at de ting der altid ligger og venter på at blive udført er småting, som kan udskydes for det tilfælde, at det er én af de dage, hvor ordene flyder mangfoldigt og hurtigt.
    Til gengæld tror jeg måske ikke så meget på den idé med at stille et æggeur, – for så sidder man blot og venter på, at det snart ringer. – Måske!

    • Kære Erik

      Mange tak for din kommentar. Tipsene i artiklen er blot ment som ideer til, hvordan man kan få sat lidt struktur på sit skrivearbejde. Men vi vil også meget gerne høre om, hvad der rent faktisk virker for dig.

      Mange hilsner
      Lisbeth

      • Det der virker bedst for mig er, når man har fået bund i alle andre (pligt)-gøremål, så der simpelthen ikke er andet end skrivningen i hovedet. Men jeg er også godt klar over, at det nok som regel er en ønskesituation, som man meget sjældent har mulighed for at komme i. For der er jo altid noget, som presser sig på, og som skal gøres snarest muligt

        • Kære Erik

          Rigtig godt nytår og tak for din kommentar!

          Du har nok ret i, at det er en ønskesituation 🙂 Men man kan jo forsøge at følge råd nr. 2 og lave aftaler med sig selv om at skrive og simpelthen sætte plads af til det jævnligt.

          Rigtig god fornøjelse med at afprøve de forskellige skrivetips!

          Mange hilsner
          Lisbeth

    • Kære Nick

      Mange tak for din gode idé. Det er bestemt noget, vi vil tage med i planlægningen. Denne artikel er holdt på et meget generelt niveau. Men der er selvfølgelig stor forskel på den konkrete skriveproces alt efter om man skriver en fagbog, en roman eller en biografi.

      Mange hilsner
      Lisbeth

  • Hejsa.

    jeg er igang med at skrive en selvbiografi om mit liv som bandemedlem, det er min første gang jeg skriver en bog, jeg ønsker at skrive i en størrelse A5 papir. Men mit spørgsmål er bare, hvilken skrift størrelse skal jeg så bruge

    • Hej Mike

      Sejt, at du har kastet dig ud i projektet med at skrive en selvbiografi!
      Du bestemmer helt selv, hvilken skriftstørrelse du vil bruge – dog er det meste normale størrelserne 8-12. Vi har i dette blogindlæg samlet forskellige råd til opsætningen af en bogblok, herunder skriftstørrelse:
      10 grundregler til professionelt design af din bogblok
      Derudover kan du på vores hjemmeside finde word-skabeloner til bogblokken, hvilket også kan være et godt udgangspunkt for opsætningen:
      https://www.bod.dk/hjaelp/downloads.html
      Jeg håber, dette kunne hjælpe dig lidt videre. Ellers er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice på info@bod.dk.

      Mange hilsner
      Liv

Skriv et svar

*Obligatorisk felt