5 tips til, hvordan du kommer i gang med at skrive

Vil du gerne skrive en bog, men er i tvivl om, hvordan du skal gribe det an? Vi har sammensat et par tips.

Det er ikke let at finde tid til at skrive en bog midt i hverdagens andre forpligtelser. Man kan nemt miste fokus og tabe målet af syne.

Vi har samlet følgende tips til dig, som hjælper dig med at finde en rutine i begyndelsen af ​​dit skriveprojekt.

I løbet af foråret vil skriveekspert Charlotte Heje Haase desuden gæste vores blog med 3 artikler, som uddyber forskellige faser af skrivearbejdet.

1. Planlæg din fortælling, men vær ikke bange for at ændre undervejs

Planer er nogle gang til for at blive forkastet igen. Men det er vigtigt, at du stiller dig selv et par grundlæggende spørgsmål: Hvilken genre vil jeg skrive i? I hvilken tid og i hvilket miljø skal min historie foregå? Hvad er den røde tråd i min fortælling? Hvilke karakterer skal optræde? Hvilke plot og sidekonflikter er der?
Hvis du nogensinde er begyndt på at skrive, finder du hurtigt ud af, at din fortælling kan få sit eget liv. Og det er netop det forunderlige ved skriveprocessen! Den handling, som du har overvejet på forhånd, giver måske slet ikke mening længere fremme i skriveforløbet.
Læg ikke for mange bånd på dig selv. Vær åben i forhold til din plan og hav mod til at ændre og skifte kurs undervejs. På den måde giver du dine tanker frit løb og din fortælling plads til at vokse!

2. Lav aftaler med dig selv og skriv regelmæssigt

Ligesom du planlægger andre aftaler på bestemte tidspunkter, skal du også aftale møder med dig selv for at skrive. Reserver plads i din kalender til skrivningen på bestemte tidspunkter i løbet af ugen, hvor du kun må bruge tid på dit skriveprojekt.
Hvis du har tendens til at droppe disse aftaler med dig selv og dit skriveprojekt for andre ting, så spørg dig selv: Hvad er vigtigt for mig? Hvad er mine prioriteter i øjeblikket? Hvad gør jeg med min fritid i stedet? Hvad kan jeg ændre i min daglige rutine for at finde tid til at skrive?
Vær heller ikke bange for bare at gå i gang – selvom det kun er et par minutter om dagen. Ingen fortæller dig, hvor lang tid du skal bruge på det. Du kan f.eks. indstille en alarm eller et æggeur til 25 min. og sætte dig for at arbejde på dit manuskript i den periode.
Jo mere regelmæssigt du sætter dig ned med din historie, jo lettere bliver det for dig at arbejde videre med den og bevare adgangen til plottet.

3. Sæt dig mål for din skrivning

Det er selvfølgelig ikke let at planlægge alt på forhånd. Der vil være dage, hvor du bliver forstyrret af andre ting, og der kommer andre opgaver på dagsordenen.
Men det er tilfredsstillende for de fleste mennesker at nå et mål. Det føles godt at vinge af på en opgaveliste mod dagens slutning og se på alle de opgaver, som allerede er udført.
For at opnå nøjagtig samme følelse, når du skriver, kan du sætte dig selv små skrivemål og for eksempel angive et antal ord, som du vil nå til et bestemt tidspunkt. Når først du er begyndt, bliver det lettere for dig at nå de næste små milepæle og fortsætte med at skrive!

4. Skab netværk med andre forfattere

Det kan være meget inspirerende at skrive sammen med andre fremfor at sidde ved sit skrivebord helt alene. Du kan bruge de sociale medier, hvor der findes forskellige grupper og fora, hvor du kan udveksle erfaringer og ideer med andre forfattere. Du kan også netværke med dine læsere undervejs og spørge dem til råds om forskellige synsvinkler eller karakterer i din roman. Ved at netværke med andre forfattere eller inddrage dine læsere undervejs i skriveprocessen opstår der en dynamik i dit skriveprojekt, og det bliver en mindre ensom proces at skabe din fortælling. Måske opstår der nye ideer, og din historie får liv og dybde undervejs.

5. Skriv dine tanker og ideer ned og lad dig inspirere

Når du har ideer til din historie: skriv dem ned! Vi anbefaler altid at have en notesbog med, så du kan skrive en idé eller tanke ned, når den opstår. Det er også en god idé at hente inspiration i andre bøger. Det bedste råd til at skrive godt og flydende er at læse en masse selv. Hvis du ikke lige er i humør til at skrive en dag, kan du ændre det: lyt til din yndlingsmusik og lav en playliste, som du ved giver dig motivation og lyst til at skrive. Du kan også ved hjælp af hverdagslyde komme et andet sted hen. Det kan også hjælpe at gå en tur eller blot sætte sig et andet sted. På den måde skifter du fokus og får nye skriveimpulser.

Hvis du har gode råd til skrivningen, som du gerne vil dele med dine forfatterkolleger, er du velkommen til at skrive en kommentar nedenfor!


Skriv et svar

*Obligatorisk felt