Checkliste til redigering af manuskript: Hvad skal jeg se efter?

Forfatter, skrivelærer og manuskriptvejleder Anna Klahn deler en checkliste til redigeringen af dit manuskript.

08.03.2024 · BoD Skriveprocessen

Overvældende, ikke sandt? Du har netop sat det sidste punktum på dit første romanudkast – en monumental præstation i sig selv. Men så melder spørgsmålet sig: Hvad gør du nu?

Din checkliste til redigering af manuskript
1. Hovedpersonens mål og modstand
2. Scenernes relevans
3. Visning kontra fortælling
4. Værdiladede tillægsord

Mens forestillingen om korrekturlæsere og forlagsindsendelse begynder at tage form, står redigeringen som den uundgåelige nøgle. Lad ikke dit dyrebare arbejde falde for utålmodighedens skyld.

Men hvordan går du bedst til redigeringen? Før du involverer eksterne kræfter som betalæsere og professionel korrektur, kan du opnå betydeligt ved først at påtage dig redaktørrollen selv. Her er det afgørende at bevare roen og et overblik over din proces – så, hvad med at bevæbne dig med en effektiv checkliste til redigering af manuskript? Lad os udforske nøglepunkterne, der vil guide dig igennem en vigtig første redigering og give dit manuskript den opmærksomhed, det fortjener.

Før du redigerer, er det dog en rigtig god idé, at give dig selv et par uger helt uden at se på manuskriptet. På den måde kan du se på teksten med friske øjne og læse, hvad der faktisk står, frem for at huske det, du gerne ville fortælle.

For mange fungerer det også rigtig godt at se på manuskriptet i en printet version og skrive noter i hånden.

redigering af manuskript

Giv dit manuskript et markant løft med denne checkliste til redigering

1. Hovedpersonens mål og modstand

  • Gør hovedpersonens mål tydeligt. Skal modstanden skrues op? Er der nok på spil?
  • Ifølge James Scott Bell skal døden (fysisk eller mentalt) være på spil, hvis hovedpersonens mål ikke nås. Overvej intensiteten af modstanden.

2. Scenernes relevans

  • Gennemgå hver scene og spørg dig selv: Hvorfor er denne scene vigtig? Hvad bidrager den med i forhold til karakterudvikling, relationer eller læserens viden?
  • Hvis en scene ikke har klar relevans, overvej om den kan udelades.

3. Visning kontra fortælling

  • Skeln mellem steder, hvor handlingen vises (med sanseindtryk, mimik, gestik, replikker) og steder, hvor den blot fortælles.
  • For scener, der kun fortælles:  Genovervej og tilføj sanseindtryk for at engagere læseren – medmindre scenerne vitterligt kun er til for at flytte os fra a til b.

4. Værdiladede tillægsord

  • Identificér værdiladede tillægsord (dejlig, smuk, ondskabsfuld) og oversæt dem til konkrete sansninger.
  • Erstat f.eks. “smuk have” med “vildtvoksende have fyldt med engblomster og summende bier.”

Din egen redigering er afgørende for at maksimere værdien af andres feedback. Brug disse fokuspunkter som din guide til at give dit manuskript den opmærksomhed, det fortjener, før det når læsernes og forlagenes hænder. Held og lykke med redigeringsprocessen!

Psst! Vil du have flere gode skrivetips fra Anna?

Så tjek disse to tidligere blogindlæg:
3 skriveøvelser til at lukke munden på din indre kritiker
5 tips til at blive i den gode skriveproces på uinspirerede dage

Forfatter

forfatter giver tips til skriveøvelser

Anna Klahn

Anna Klahn er forfatter, skrivelærer og manuskriptvejleder. Som forfatter arbejder hun – gennem borgerinddragende kunstneriske projekter – med at give ord til de stemmer og fortællinger, der ikke bliver hørt normalt. I virksomheden skrivskrivskriv.dk brænder hun for at hjælpe forfatterspirer godt på vej med deres skrivedrøm og at blive klar til udgivelse – både gennem skrivekurser og manuskriptvejledning.

Skriv et svar

*Obligatorisk felt