3 skriveøvelser til at lukke munden på din indre kritiker

Forfatter, skrivelærer og manuskriptvejleder Anna Klahn giver dig 3 skriveøvelser til at komme godt i gang med din skrivning.

09.01.2024 · BoD Skriveprocessen

Helt enormt mange går med en drøm om at skrive en bog – men langt fra så mange lykkes med faktisk at gøre det. Hvad står i vejen for drømmen? Mange vil sige, at tiden ikke var der – men er det hele historien? De fleste af os formår at snige et afsnit netflix eller to ind i det stramme program i ny og næ. Så hvorfor skriver vi ikke i stedet for? Her kan du blive klogere på, hvad der står i vejen for mange af os – og hvad du kan gøre ved det.

3 skriveøvelser til dig
Skriveøvelse 1: Kompostskrivning – fx hurtigskrivning
Skriveøvelse 2: Skriv med sanserne
Skriveøvelse 3: Skriv om det, der gør ondt

Hvad er det vigtigste, hvis forfatterdrømmen skal blive til virkelighed? En indgående forståelse af litteraturhistorien? Komplicerede plotmodeller? Udvidet genrekendskab?

Ingen af delene, hvis du spørger mig!

Gennem mine år som skrivelærer, har jeg opdaget én bestemt fællesnævner mellem de kursister, der finder en stor skriveglæde og får skrevet tekster af høj kvalitet.

Fællesnævneren er at skrive rigtig meget. På gode OG dårlige dage!

Umiddelbart kan det lyde lidt letkøbt – men sandheden er at det ofte er langt fra let.

Når du står i vejen for dig selv – den indre kritiker

Langt de fleste af os døjer ofte –  eller af og til – med en indre kritiker, der ikke er særlig venlig over for det, vi får skrevet, når vi først går i gang. Måske ligner de første tre linjer slet ikke det, vi drømte om at skrive. Så vi sletter det hele – igen og igen. Eller vi stivner ved tanken om hvad vores mor/onkel/venner ville sige til, at vi skriver lige præcis det og det – og så dropper vi idéen.

Den indre kritiker står altså ofte i vejen for den simple regel om at skrive meget helt generelt.

Derfor er noget af det vigtigste, du kan gøre, for at komme i gang med at forvandle drøm til bog, at finde en masse veje ind forbi den indre kritiker og helt derind, hvor dine vigtigste fortællinger gemmer sig.

Mine tre bedste skriveøvelser til at lukke munden på din indre kritiker

Skriveøvelse 1: Kompostskrivning

Den amerikanske forfatter og skrivelærer Natalie Goldberg beskriver den gode skrivevane, som at vi bygger en kompostbunke – for det meste af det vi skriver, skal kun bruges til at gøde jorden for den gode tekst! En god måde at kompostskrive er at hurtigskrive i ti minutter – uden pauser eller redigering – ud fra denne simple sætning: “Jeg skriver fordi…” Du må skrive store grunde eller små, lange eller korte, fjollede eller gravalvorlige. Det eneste du ikke må, er at holde pause i de ti minutter.

Skriveøvelse 2: Skriv med sanserne

At bruge alle fem sanser er helt essentielt for at skrive en levende og indbydende tekst for læseren – men især for at åbne tekstens rum for dig selv, så du glemmer din indre kritiker. Du kan for eksempel bruge et kvarter på at skrive med alle fem sanser om et sted, du savner. Måske fra dengang, du var barn. Inden du skriver brug da to minutter med lukkede øjne på at huske stedet. Hvordan lugtede der? Hvad kunne du høre – og se? Kunne du mærke noget? Smage noget? Du må lade teksten føre dig lige derhen, hvor du vil, men hvis du løber tør for ord så brug sanserne som anker i processen.

Skriveøvelse 3: Skriv om det, der gør ondt

Måske er det ikke lige det du drømmer om, men det er en genvej, der bringer dig tættere på dine vigtigste fortællinger. For alle vigtige fortællinger indeholder et element af mørke og smerte. Samtidig giver du dig selv plads til at sætte ord på noget, som du måske ikke sætter ord på i hverdagen, så skriveprocessen bliver et pusterum. Det får dig som bonus til at skrive mere! Prøv for eksempel denne øvelse: Skriv i ti minutter ud fra sætningen: “Det jeg ikke vil fortælle jer, er…” Du bestemmer, hvem du (ikke) fortæller til. Lad tankerne løbe frit ned på papiret.

Alle øvelserne kan bruges mange gange, når du har brug for at tysse godt og grundigt på din indre kritiker! Rigtig god skrivelyst!

Forfatter

forfatter giver tips til skriveøvelser

Anna Klahn

Anna Klahn er forfatter, skrivelærer og manuskriptvejleder. Som forfatter arbejder hun – gennem borgerinddragende kunstneriske projekter – med at give ord til de stemmer og fortællinger, der ikke bliver hørt normalt. I virksomheden skrivskrivskriv.dk brænder hun for at hjælpe forfatterspirer godt på vej med deres skrivedrøm og at blive klar til udgivelse – både gennem skrivekurser og manuskriptvejledning.

Skriv et svar

*Obligatorisk felt