5 tips til at blive i den gode skriveproces på uinspirerede dage

Dette blogindlæg er til dig, der er godt i gang med at skrive, men har brug for hjælp med at blive holdt til ilden!

06.02.2024 · BoD Skriveprocessen

For de fleste er vejen fra skrivedrøm til færdig bog forholdsvist lang. Et særligt stort skridt er det, at flytte sig fra idé til de første siders tekst. Men der er flere vigtige skridt på vejen. Dette blogindlæg er til dig, der er godt i gang, men har brug for hjælp med at blive holdt til ilden!

Læs også tidligere blogindlæg fra Anna Klahn: 3 skriveøvelser til at lukke munden på din indre kritiker

5 tips til den gode skriveproces
1. Læsning i samme åndedrag
2. Inspireret hurtigskrivning
3. Ordlege med betydning
4. Print og reflekter
5. Naturlig refleksion

Du er endelig kommet i gang med at skrive det, du har drømt om. Stort tillykke – du har taget det største og vigtigste skridt!

Alligevel er det ikke let – og indimellem bliver du i tvivl om du kan gennemføre. For selvom du afsætter skrivetiden og måske endda har indrettet dig det perfekte skrivehjørne med udsigt over skoven, en god stol og lune tæpper, er det ikke altid, der sker ret meget, når du sætter dig for at skrive.

Og det er du ikke den eneste, der oplever. Langt de fleste, der skriver, har et liv fyldt med masser af andre aktiviteter. Så det er helt naturligt at både arbejde, børn og mange andre ting rumsterer i bevidstheden, når du ellers har afsat tiden til at skrive.

Men det er for mange af os enormt frustrerende!

For at du kan bruge den tid, du har afsat til at skrive, godt, har jeg samlet fem metoder, du kan bruge, når koncentrationen og kreativiteten svigter.

5 tips til din skriveproces

1. Læsning i samme åndedrag

Læs bøger, der i tema eller stil minder om det, du selv arbejder på. Det er en måde at holde fast i det positive fokus på dit projekt – selv når du føler dig ude af stand til at få ord ned på papir. Måske er det ikke tydeligt for dig i situationen, men på den måde giver du også næring til nye idéer – før eller siden.

2. Inspireret hurtigskrivning

Vælg en bog, der i tema eller stil minder om det, du selv arbejder på. Vælg nu en enkelt inspirerende sætning og skriv med udgangspunkt i den en hurtigskrivning på bare et kvarter. Uden at holde pauser eller redigere skriver du – med afsæt i den ene sætning. Måske kan dele af din tekst bruges senere i dit eget projekt. Under alle omstændigheder åbner du din bevidsthed for nye idéer på længere sigt!

3. Ordlege med betydning

Tag en kopi af en side fra en bog, som på én eller anden måde har sammenhæng til dit eget projekt. Med en sort tusch streger du nu alle de ord ud, du har lyst til, indtil du har skabt din egen nye tekst af de ord, der er tilbage.

4. Print og reflekter

Print det, du allerede har skrevet, og sæt dig med en god kop varmt og genlæs. Hvad lægger du mærke til? Hvilke idéer dukker op? Husk at skrive dine observationer ned.

5. Naturlig refleksion

Gå en tur i naturen – uden musik, podcasts eller medbragte venner – og tænk på din tekst, mens du bevæger dig. Bevægelsen flytter tankerne. Når du kommer hjem, skal du bruge fem til ti minutter på at notere, hvilke tanker, der dukkede op undervejs.

God arbejdslyst – hver dag!

Læs også forrige blogindlæg fra Anna Klahn: 3 skriveøvelser til at lukke munden på din indre kritiker

Forfatter

forfatter giver tips til skriveøvelser

Anna Klahn

Anna Klahn er forfatter, skrivelærer og manuskriptvejleder. Som forfatter arbejder hun – gennem borgerinddragende kunstneriske projekter – med at give ord til de stemmer og fortællinger, der ikke bliver hørt normalt. I virksomheden skrivskrivskriv.dk brænder hun for at hjælpe forfatterspirer godt på vej med deres skrivedrøm og at blive klar til udgivelse – både gennem skrivekurser og manuskriptvejledning.

Skriv et svar

*Obligatorisk felt