Skriveblokering! Er du gået i stå midt i dit manuskript?

Hvad gør man lige, når man er ramt af en skriveblokering? Det giver forfatter og skrivementor Charlotte Heje Hasse sine tips til her.

09.06.2021 · BoD Skriveprocessen

Lad os sige, du er begyndt at skrive på den bog, du har inde i hovedet. Du kender cirka plottet, personerne og udviklingen. Men efter et par måneders intens skriveri, er du gået i stå. Helt i stå. Det er helt normalt. Nogle kalder det en skriveblokering, men der er mange ting på spil, som ikke sidder i hænderne men mellem ørerne. Dine tanker. Efter forelskelsesfasen, kan vi blive i tvivl om alt.

Her er 7 ting, du kan overveje, hvis du er stødt ind i en skriveblokering:

faret vild

1. Er hovedpersonen faret vild?

Er du gået i stå, fordi det hele er kaos på papiret? Måske er det ikke dig, men … manuskriptet, den er gal med. Det kan være, det er blevet tid til at tage et skridt tilbage for at se, om du er på vej til at skrive dig ud i en blindgyde.

Her kan det hjælpe at se på, hvad det er, du vil fortælle med din historie og hvilken udvikling hovedpersonen skal gennemgå indeni.

Tip: Har du lidt mistet overblikket, kan det være en god ide at lægge en plan med post it notes på væggen og at tage fat i en (kærlig, ærlig og konstruktiv) betalæser eller redaktør. Så du ikke bare skriver videre i blinde og ender med 600 sider, der ikke er til at finde rundt i.

2. Er der sket noget voldsomt på papiret?

Det er ikke altid, vi får øje på det, når vi skriver, men vi kan blive smittet af det humør, vores personer er i.

Engang på Hald Hovedgaard mødte jeg en forfatter ved morgenbordet. Han hang med hovedet, hvor han aftenen før var i højt humør og fuld af fortællinger. ”Jeg slog en af mine yndlingspersoner ihjel i går, og nu vil jeg bare hjem”, forklarede han og sukkede dybt.

Det kan også være, at du skriver selvbiografisk og rammer ind i noget, der gør lidt ondt.

Her kan det hjælpe at anerkende, at det føles sandt og nutidigt, når der sker kampe på papiret. Uanset om de er fiktive eller ej.

Tip: Pas lidt ekstra på dig selv, når du skriver om svære ting. Når du skaber liv, så kan det mærkes på godt og ondt. Bed om forståelse fra de nærmeste. Eller i hvert fald prøv at forklar dem, hvorfor du er lidt ekstra hudløs. Det er ikke sikkert, de helt forstår det, men så må du hjælpe dem.

skriveblokering

3. Skrivespurt. Har du glemt at lade op?

Hvis du nogensinde har deltaget i NANOWRIMO, som er en international skriveudfordring, der går ud på at skrive 50.000 ord på en måned, så ved du, hvad det her handler om. Du er helt drænet og overvejer måske aldrig at skrive mere. Det er alt for hårdt.

Og måske har du endda skrevet i sådan et tempo, at kvantiteten vandt over overblikket.

Tip: Når du skaber, skal du huske at lade op, tage pauser og fylde på egne depoter i form af oplevelser, pauser og søvn. Vi ved godt, at sportsfolk har brug for at både varme op og strække ud og restituere. Det har vi forfattere også. Hvis du har en tendens til at skrive dig træt, så øv dig i at stoppe før, du rammer muren. Så du har noget at glæde dig til at sætte dig med næste gang.

4. Er dragen vågnet?

Kender du det med, at du når ind til noget, der virkelig føles interessant og vigtigt, når du skriver? Du føler dig uovervindelig og i flow, men så pludselig bliver du bange og kommer i tvivl om alt:


Er det overhovedet godt nok? Er der ikke skrevet om det her før? Hvad nu hvis alle griner af dig, når de læser det? Hvad hvis din mor læser det? Er det egentlig ikke helt sindssygt at skrive en bog, som man ikke engang ved, om nogen gider læse?

Tip: Stoooop. Og gå et skridt tilbage. Undersøg om du i virkeligheden var på vej et nyt og vigtigt skridt i din skrivning. Nogle gange er denne bølge af frygt og skrive-lammelse tegn på, at vi har vækket dragen. Den tester dig og spørger: Er du villig til at skrive videre – og møde dig selv? Når den larmer, er det faktisk et tegn på, at du har fat i noget vigtigt. Dit menneskelige hjerte og skaberkraft. Hvis det er tilfældet så vær modig og skriv videre.

Ny idé under skriveblokering

5. Har du fået en ny bogidé?

Når vi skriver og arbejder med kreativitet, så sker det utrolige, at vi får nye ideer. Nye kald, nye indhold. Ideerne har måske stået på hold og ventet på, at du var tilgængelig, og nu du skriver, så hvisker de dig begejstret i øret. Måske oplever du, at du pludselig skriver på to bøger samtidig.

Tip: Undersøg om det er en sofistikeret overspringshandling? Prøv at skrive alle de nye ideer, du løbende får i en notesbog og lov, at du tager stilling til dem og lytter, når du er færdig med dette bogprojekt. Nogle gange er den største og mest kreative handling at vælge noget fra og holde fokus.

6. Skal du liiiige… før du skriver mere?

Den her er klassisk. Du sætter dig for at skrive, men pludselig får du utrolig travlt. Med at … vaske tøj, slå græs, bestille en ny madkasse, pudse vinduer, ringe til en gammel ven …

Alt sammen gode ting, men hvis det er som om, at de her ting kalder på dig, så snart du sætter dig ved skrivebordet, så er bør overspringshandlings-alarmen ringe.

Tip: Bliv siddende. Det ER svært. Men så skriv om, at det er svært og undersøg, hvad det handler om.

7. Hvis bare…

Du er gået i stå, og tænker, at dit skriveflow og den guddommelige inspiration er lige om hjørnet, og SÅ får du skrevet. Faktisk skal du bare lige:

Købe en ny computer
Have dit eget kontor
Vente til ungerne er flyttet hjemmefra
Få en lønforhøjelse eller vinde i Lotto
Gå ned på deltid
Have overstået pandemien
Tage endnu et skrivekursus
Researche nogle dage til omkring, hvad man spiste i 1952
Vente til skriveretreat i Thailand om 8 måneder

Tip: Nej, du skal ikke vente. Skriv nu. Vent ikke på inspiration, penge, mere viden, til alle er døde, eller du er pensioneret. Bare skriv lidt ad gangen. En forfatter er en, der skriver. Sæt ambitionerne ned og skriv lidt løbende. Selv i en travl hverdag, er der plads til din drøm. Skriv i hånden, hvis din computer er gået ned. Aftal at du er børnefri 40 minutter om dagen 3 gange om ugen med din partner eller hent dem senere de dage, hvis du er alene.  Det er muligt. Hvis du har en længsel så lyt.

Kommentarer

  • Hej Charlotte, jeg har skriveblokering i mere et år, og ved ikke hvorfor, eller hvad er skyld. Jeg pejler at skrive historer og elsker det, men der er noget der plager mig, har svær med forstå samtalerne, stave, ser serier bl.a film og læse.

    Jeg håber at du give råd.

    • Hej Caroline
      Da Charlotte har skrevet dette blogindlæg som gæsteblogger, kan hun desværre ikke svare direkte på dit spørgsmål. Vi kan dog henvise dig til Charlottes skønne skriveunivers “Bare Skriv”, hvor du måske kan finde både inspiration og svar på dit spørgsmål: https://www.bareskriv.dk/charlotte-heje-haase/.
      På siden finder du også Charlottes kontaktoplysninger.
      Jeg håber meget, at du finder skrivelysten tilbage, og at skriveblokeringen snart er fortid!
      Held og lykke med dit bogprojekt. Vi på BoD hjælper dig meget gerne med at udgive eller trykke bogen, når manuskriptet er færdigt.
      Mange hilsner
      Liv

Skriv et svar

*Obligatorisk felt