Selvudgivelse: Hvordan fungerer det?

Drømmer du om din egen bog og vil gerne bringe den ud i verden via selvudgivelse? Læs her, hvordan du gør.

10.07.2024 · Liv Grønborg Udgivelse

Udgiv din egen bog, nå ud til mange mennesker og etablér dig som forfatter: Det er slet ikke så svært, som du måske tror. Vi guider dig trin for trin gennem processen med selvudgivelse – indtil du står med den færdige bog i hånden.

Udgiv din bog med selvudgivelse – overblik over processen
Trin 1: Skriveprocessen
Trin 2: Udformning
Trin 3: Udgivelse
Trin 4: Markedsføring

Du har nu fået et første overblik over selvudgivelse, men hvordan fungerer det helt præcist at udgive sin bog? Vi gennemgår her de fire overordnede faser i selvudgivelsesprocessen.

Det første (og åbenlyse) skridt er at skrive dit manuskript – og på forhånd tænke grundigt over, hvad din bog skal indeholde. Er det en fagbog, der giver konkrete tips? Skriver du en spændende roman, en rørende kærlighedshistorie eller en gribende thriller? Når du har din idé, skal du undersøge markedet for at se, hvordan din bog kan adskille sig fra konkurrenternes. Og så kan du gå i gang med din tekst. Hvis du har brug for hjælp til at skrive bogen, er der selvfølgelig flere muligheder for støtte undervejs. Når teksten er færdig, bør du sørge for, at din bog bliver professionelt korrekturlæst og redigeret for at sikre, at der ikke er indholdsmæssige eller grammatiske fejl. En bog af god kvalitet uden grammatiske fejl og snøvlede sætninger sælger bare bedst!

Hvis du udgiver din bog som selvudgiver, er bogprojektet ikke færdigt med det sidste punktum i manuskriptet: I modsætning til et traditionelt forlag overdrager du ikke ansvaret for omslag, bagsidetekst og det indvendige layout: Du bestemmer selv, om du vil have hardcover eller paperback, gør dig overvejelser om, hvordan bogen skal se ud, og hvilke billeder eller grafikker bogen skal indeholde. Få professionelle med ind over denne del, for også her sikrer høj kvalitet øget succes – og du er sikkert ikke specialist i både tekst og design.

Bonustip til udformning:
Hos BoD har vi brug for to PDF-filer, for at kunne udgive din bog. Den ene trykfil er bogens omslag og den anden er selve manuskriptet. Begge filer skal være udformet præcis, som bogen skal trykkes. Filerne uploades i voresmyBoD-platform, hvorigennem bogprojektet udarbejdes og udgives.

Når du har teksten, designet og alle de nødvendige filer, er der ikke langt til den trykte bog: Hvis du udgiver din bog med BoD, kan du bestemme, om den skal være tilgængelig i alle butikker, eller om du kun vil trykke den til eget brug. Hvis den skal udgives i boghandlen, udgiver BoD samtidig bogen som e-bog, hvis den er egnet til det. Du sætter selv prisen på din bog og bestemmer på den måde også selv, hvor høj din avance skal være. Når alt dette er på plads, kan du sætte bogen fri: Du uploader de nødvendige filer, frigiver projektet og sætter dermed skub i den aller sidste del af udgivelsesprocessen.

Din bog er udkommet – nu vil du gerne have, at så mange som muligt finder frem til den: Det er tid til for alvor at markedsføre din bog. Du kan annoncere via sociale medier, lave traditionelt pressearbejde og skrive til magasiner og aviser. Du kan tage på tur til boghandlere og andre salgssteder for at præsentere dit værk der – vær selv kreativ for at gøre opmærksom på din bog præcis der, hvor du ønsker, at den skal ses.

Bonustip til markedsføring:
Selvom den logiske rækkefølge er at starte med markedsføringen, når bogen er udgivet, vil vi klart anbefale at starte længe inden det. Du kan bl.a. planlægge en udgivelsesreception eller allerede tease for din bog på sociale medier, mens den er under udformning. Derudover er det også vigtigt at finde de helt rigtige metadata til bogen, så den er lettere at finde online. Find flere tips til markedsføringen i vores udførlige blogindlæg om planlægning af markedsføring.

Selvudgivelse giver dig mulighed for at opnå en betydeligt højere avance end at udgive din bog gennem et forlag. Til gengæld bærer du selv nogle af de indledende omkostninger: Du bør budgettere med et vist beløb til redigering, omslagsdesign og andre valgfrie, men anbefalelsesværdige services (manuskript-tjek, formulering af bagsidetekst osv.).

Omkostningerne til selve udgivelsen afhænger af den model, du vælger. Med BoD kan du få din bog trykt fra så lidt som 20 kr., afhængigt af bogens udstyr. Og fra et engangsgebyr på 699 kr. kan du udgive din bog som fysisk bog og e-bog, hvor den er tilgængelig i alle danske boghandlere samt relevante online shops. Hvis du bestiller yderligere professionelle services, koster de ekstra, men øger chancerne for succes og større indtjening. Så også her står du selv med valget – du skal bare finde ud af,hvilken vej der passer bedst til dig og din bog.

Som du kan se, giver selvudgivelse af din bog dig et stort spillerum og ansvar. Derfor er det så meget desto vigtigere at have en professionel og erfaren partner ved sin side. Men hvordan finder du den rigtige platform til din bogudgivelse?

Når du vælger platform, skal du være meget opmærksom på, hvad der passer til dig: Der er nogle udbydere, som kun udgiver e-bøger, eller hvor bogen senere kun er tilgængelig via deres egen platform (det er fx basis-varianten ved selvudgivelse via Amazon – her skal du betale ekstra for at blive listet hos boghandlerne). Andre sørger for, at din bog kan sælges gennem både fysiske og online boghandlere, da den ligger tilgængelig i boghandlernes sortiment. Udbyderne adskiller sig også med hensyn til omkostningerne til selve udgivelsen. Så dyk ned i detaljerne, før du træffer den vigtige beslutning om, hvem der skal hjælpe dig med at selvudgive din bog. På vores hjemmeside kan du finde enoversigt over alle BoD’s services.

Nu har du et overblik over, hvordan selvudgivelse fungerer, og hvilke muligheder det giver dig. Til sidst ser vi på fordelene ved at udgive din bog selv.

 • Du bestemmer selv, om og hvornår din bog skal udgives
  Mens et forlag har strenge udvælgelseskriterier for, hvilke emner der passer ind i udgivelsesprogrammet, og ofte fokuserer på allerede kendte forfattere, kan du med selvudgivelse bare gå i gang: du er dermed garanteret at blive forfatter.

 • Du har maksimal frihed
  Uanset om det er omslaget eller titlens ordlyd: Med selvudgivelse bestemmer du, hvad din bog skal hedde, hvordan den skal se ud, og hvilket format den skal have.

 • Du bestemmer prisen
  Du er også ansvarlig for salgsprisen og dermed din avance. Ud fra forskellige faktorer (hardcover eller paperback, antal farvebilleder osv.) kan du beregne, hvor høj en rimelig pris er. Prøv BoDs prisberegner som en hjælp til den del.

 • Du er fleksibel, når det gælder trykning
  Da din bog trykkes “on demand” (dvs. på bestilling) med BoD, er der ingen risiko for, at du sidder med tusindvis af trykte bøger, som desværre ikke sælger. Du sparer dermed både penge på tryk og lageromkostninger. Samtidig har du bedre muligheder for at opdatere din bog i form af en ny udgave, uden at skulle smide et helt lager ud.

 • Din bog er tilgængelig i alle boghandlere
  Selv om du er uafhængig af forlag, kan dit værk være tilgængeligt i alle landets boghandlere og onlinebutikker. Det sørger vi for hos BoD.

 • Du kan selv komme i gang
  Hvis du er god til at markedsføre både din bog og dig selv som forfatter, kan salget hurtigt få ben at gå på. Det står dig helt frit for, hvilke marketingtiltag du vil fokusere på: Hvilken podcast vil du være gæst i, hvilket sted vil du holde oplæsning? Du bestemmer selv, hvilke markedsføringskanaler der passer til dig og din bog.

Perfekt! Så sæt dig ved tastaturet, lad dit manuskript udvikle sig – og tænk altid på, hvordan en masse mennesker senere vil kunne læse din bog. Vi ønsker dig rigtig god arbejdslyst med skrivningen!

Skriv et svar

*Obligatorisk felt