Din bog som lydbog med BoD audio

Vi tilbyder nu også produktion og distribution af lydbøger! Vi forklarer her, hvordan processen forløber.

Endelig kan vi løfte sløret for de sidste måneders planlægning: Vi tilbyder nu også produktion og distribution af lydbøger! Vi vil gerne støtte dig i hele udgivelsesprocessen: fra skriveprocessen og udformningen af din bog til udgivelse og markedsføring. Og vi er glade for, at dette nu også omfatter omsætningen af en professionelt oplæst lydbog!

I denne blogartikel forklarer vi:

  • hvilke bøger der er egnede som lydbøger
  • hvordan du kan forberede din forespørgsel
  • hvordan processen foregår.

Hvis du stadig har spørgsmål, kan du finde flere oplysninger i vores FAQs om lydbøger eller på infosiden om BoD audio.

Hvilke bøger egner sig som lydbøger?

Ikke egnet som lydbog

Grundlæggende skal lydbøger kunne formidle deres indhold udelukkende gennem den oplæste tekst. Bøger, der i en eller anden form kræver tilføjelser til teksten, er ikke egnede. Det gælder f.eks. fagbøger, der indeholder tabeller, vigtige grafikker og fodnoter, billedbøger med meget lidt tekst, malebøger, krea-bøger, kalendere, rejseguider eller lignende.

Digtsamlinger er lidt en kategori for sig, hvor kun bestemte oplæsere kan bruges. For at skabe en optimal lytteoplevelse er det endnu vigtigere end ved andre tekster at lægge vægt på digtene og deres betydning. Derfor vil vi bede dig sende os en særskilt forespørgsel, hvis du har en bog med digte, som du gerne vil lave til en lydbog. Send os venligst en e-mail på info@bod.dk.

Egnet som lydbog

I modsætning til de ovennævnte bøger, er romaner af enhver genre, børne- og ungdomsbøger, der hovedsageligt består af tekst, samt fagbøger, der hovedsageligt indeholder tekst, rigtig gode som lydbøger!

Vigtigt: Selv med bøger, der ved første øjekast virker velegnede, er der nogle ting, du skal være opmærksom på. Tekster med mange stavefejl, grammatiske eller logiske fejl kan f.eks. ikke læses højt flydende, og derfor anbefaler vi, at man gennemgår teksten grundigt eller bestiller korrektur og/eller redigering inden lydbogsforespørgslen, hvis man ikke allerede har gjort det. For at sikre, at bogen skiller sig ud på det stadigt voksende lydbogsmarked, kigger vi desuden på, om bogen har et professionelt omslag, en god beskrivelse og et generelt godt og konkurrencedygtigt helhedskoncept. Vi gennemgår derfor forspørgslen før vi går i gang og forbeholder os ret til at afvise lydbogsproduktioner.

Vær opmærksom på, at vi kun tilbyder lydbogsproduktion for bøger, der allerede er udgivet af os som trykt udgave.

Sådan fungerer lydbogsprocessen

Lydbogsforespørgsel – trin 1: Vælg bog

Hvis du mener, at din bog ville være en god lydbog, kan du starte din anmodning i myBoD.

Det første du skal gøre er at vælge den bog, som du gerne vil anmode om en lydbog til – på listen vil du kun se dine udgivne trykte bøger, som er dem, vi tilbyder lydbogsproduktion til.

Vælg bog

Lydbogsforespørgsel – trin 2: Vælg stemme og særlige kendetegn

Du kan nu vælge en passende stemme fra vores samling af oplæsere. Overvej nøje, hvilken slags stemme der passer til din bog. Afhængigt af din genre, fortællertypen eller hovedpersonen kan der være forskel på om det er en kvindelig eller mandlig, ung eller ældre stemme der egner sig bedst til at formidle historien. Ud fra hver stemme kan du se, hvad timeprisen ligger på.

Vælg stemme til lydbog

Du kan bruge vores priseksempler til at få en idé om, hvor meget din lydbog skønnes til at koste. Du får den endelige pris, når vi giver dig et tilbud på produktion og udgivelse.

Priseksempler på lydbøger

Som det næste har du mulighed for at indtaste informationer om, hvordan specifikke ord eller udtryk i teksten skal læses op. Inden du udfylder dette, skal du gennemgå din tekst grundigt, evt. med hjælp fra korrekturlæsere eller testlæsere, med henblik på at specificere specielle udtryk, der kan være uklare ift. udtalen. Især navne, steder, genstande og symboler er ofte tvetydige i udtale. Udtales “Stephen” som Stieven eller Steffen? Skal udtrykket “OMG” læses som ouh-em-djee, o-em-ge eller måske oh my god? Specielt i fantasy-bøger er navnene og udtrykkene tit særligt usædvanlige, så vi har brug for en præcis beskrivelse sammen med din forespørgsel.

Bemærk: Der kan ikke foretages ændringer under optagelsen eller efter færdiggørelsen af lydbogen, så ovenstående henvisninger er vigtige at have styr på på forhånd!

Udtale af særlige or dog udtryk i bogen

Angiv også, hvilket indhold (ud over hovedteksten, kolofonen og titlen) din tekst består af, og om det skal medtages i lydbogen. Normalt tager man en triggeradvarsel eller en henvisning til en triggeradvarsel med i lydbogen. Det er derimod forskelligt, om dedikationer og tilegnesler tages med, så her kan du selv bestemme. Indhold som f.eks. en playliste, en ordliste eller en kildeliste er normalt ikke en del af lydbogen.

Bemærkninger til teksten

Har du allerede en idé om, hvilken pris din lydbog skal sælges til? Når du vælger din pris, skal du se på markedet og undersøge, hvad lydbøger koster, når de trykte versioner har en lignende længde som din bog. Du kan også kigge på bøger og lydbøger inden for samme genre som din bog.

Bemærk: Lydbogsprisen er, som ved fysiske bøger, ikke bindende – platforme kan derfor i sidste ende tilbyde din lydbog til deres egne priser. I tilfælde af abonnementsmodeller kan det forekomme, at din valgte anbefaling ikke er synlig. Din avance forbliver dog den samme som aftalt, uanset, hvilken pris lydbogen i sidste ende sælges for.

Hvilken pris skal lydbogen sælges til?

Lydbogsforespørgsel – trin 3: Gennemsyn

Gennemgå alle dine oplysninger igen, før du afslutter din forespørgsel – du kan ikke redigere dem igen senere!

Bestil lydbog

Når du har indsendt din forespørgsel, vil vi gennemgå din bog. Vi forbeholder os ret til at afvise produktion af lydbøger. Mulige årsager kan være, at din tekst indeholder for mange fejl, og at vi derfor ikke kan garantere et optimalt resultat ved oplæsning, eller at din bog indeholder for mange grafikker eller tabeller, der er vigtige for indholdet.

Uanset udfald kontakter vi dig hurtigst muligt pr. e-mail og i myBoD, om vi accepterer eller afviser din forespørgsel.

Vi har accepteret din forespørgsel? Her er de næste skridt:

Bestilling – trin 1: Oversigt over tilbud

Hvis vi godkender din forespørgsel, modtager du et tilbud fra os, hvor vi bekræfter at vi gerne vil producere og udgive din lydbog for dig. Prisen omfatter alle de nødvendige trin i processen samt et eksemplar til dig selv i form af en MP3-fil, som du har de fulde rettigheder over.

Tilbud på lydbog

Bestilling – trin 2: Vælg cover

For at kunne vise din lydbog korrekt i de forskellige shops og platforme, skal dit cover overholde de gældende standarder for lydbøger. Du skal derfor vælge et layout og en farve, der passer til dit trykte omslag, og så laver vi konverteringen for dig. Vil du gerne selv designe dit lydbogscover? Så er du velkommen til at sende os en e-mail på info@bod.dk med alle relevante oplysninger, så vi kan drøfte det med dig.

Lydbogens cover

Bestilling – trin 3: Betalingsmetode

Du kan se prismodellen for vores tilbud i trin 3 i bestillingsprocessen. Betalingen sker via din foretrukne betalingsmetode.

Når bestillingen er gennemført, skal den første halvdel af den samlede pris betales. Den anden halvdel afregnes først når lydbogen er helt færdig.

Booking – trin 4: Oversigt

Du er der næsten! Tjek dine oplysninger en sidste gang, og bestil din lydbog, hvis alle oplysningerne er korrekte.

Bemærk: Lydbogsbestillingen er bindende! Når du har accepteret tilbuddet, går vi hurtigst muligt videre med forberedelserne, og du kan ikke tilbagetrække bestillingen.

Færdig!

Hvad så nu?

Vi planlægger nu hurtigst muligt produktionen af din lydbog, forbereder dit cover, giver dig dit lydbogs-ISBN og klargør den første del af din faktura. Efter fire til seks uger er din lydbog klar. Du modtager nu din lydbog som en MP3-fil til privat brug og til markedsføring af din bog, og du modtager også den anden og sidste faktura. Din lydbog er nu indsendt til over 100 lydbogsplatforme og -shops. Efter seks uger vil din lydbog være tilgængelig til køb, download eller streaming på Spotify, BookBeat, Audible, Deezer, Storytel, Google, Apple og mange andre shops.

Psst! Har du endnu ikke udgivet din fysiske bog? Så tjek processen til det i blogindlægget “Hvordan kan jeg lave en bog? Få overblikket skridt for skridt”, så du har mulighed for også at lave en lydbog til den!

Skriv et svar

*Obligatorisk felt