Hvordan kan jeg lave en bog? Få overblikket her skridt for skridt

Vil du gerne lave din egen bog, men mangler overblikket over processen frem til udgivelsen? Så læs med her:

1. Find din genre og dit særlige emne

Allerførste trin i processen, når du vil lave en bog, er at få styr på dit emne. Du kan begynde med at stille dig selv følgende spørgsmål for bedre at danne dig et overblik: Hvilken genre vil jeg skrive i? I hvilken tid og i hvilket miljø skal min historie foregå? Hvad er den røde tråd i min fortælling? Hvilke karakterer skal optræde? Hvilke plot og sidekonflikter er der? Har jeg en passende titel til min bog, hvad med en undertitel? Ønsker jeg at udgive bogen i eget navn eller hellere under et pseudonym? Hvem er mine læsere? Alt efter hvilken genre, du laver din bog indenfor, er der forskellige relevante spørgsmål.

Hvis du skriver en fagbog, bør du have fokus på at udvælge den information, som du ønsker at formidle. Samtidig skal du indhente rettighederne til grafiske illustrationer, billeder, citater eller andet kildemateriale. Derudover er det vigtigt at skabe en overordnet struktur med afsnit og underafsnit og have for øje, hvordan du bedst formidler din viden til dine kommende læsere.

Hvis du ønsker at skrive en skønlitterær roman, f.eks. en spændingsroman, er det snarere relevant at arbejde med plottet til din tekst.

skrive

2. Sæt ord på din idé eller dit emne

Når du har indkredset dit emne, kommer du til den egentlige skrivefase. Hvis du nogensinde er begyndt på at skrive, finder du hurtigt ud af, at din fortælling kan få sit eget liv. Den handling, som du har overvejet på forhånd, giver måske slet ikke mening længere fremme i skriveforløbet.

Hvis du skriver en fagbog kan det også være, at du undervejs i skriveprocessen må tilpasse din overordnede plan.

Din tekst er en dynamisk størrelse, så vær åben i forhold til din plan og hav mod til at ændre og skifte kurs undervejs. Du finder flere tips til skriveprocessen her.

3. Overbevis læseren med en professionel tekst

Når du har skrevet den 1. version af dit manuskript, er en vigtig del af arbejdet med teksten, at du får andre til at læse den igennem. Lige meget, hvilken genre du skriver indenfor, bør du få andre øjne til at læse din tekst igennem, da man let stirrer sig blind på sin egen tekst.

En vigtig del af arbejdet med en udgivelse på et traditionelt forlag ligger netop i denne gennemarbejdning af teksten. At få en professionel redaktør og korrekturlæser til også at arbejde med din tekst giver et meget bedre slutprodukt.

Når du laver din bog med BoD, tilbyder vi i forbindelse med vores forfatterservices både professionel redigering og korrektur af dit manuskript. Du kan bestille lige præcist den service, som passer til dit manuskript. Vi laver et pristilbud til dig samt finder den rette til at gennemarbejde din tekst alt efter emne. Du kan læse mere om vigtigheden af korrekturen i artiklen her.

4. Hvilket produkt passer til min udgivelse?

Til din bogudgivelse kan du vælge mellem vores to udgivelsespakker BoD Classic og BoD Comfort. BoD Classic anbefales, hvis du ønsker en nem og hurtig udgivelse i boghandlen, som du selv står for: Første skridt er at tilmelde dig vores udgivelsesplatform myBoD.

4.1 myBoD

I myBoD kan du oprette, lave og administrere dine bogprojekter samt følge med i salget af din bog. Hvis du vil oprette et nyt bogprojekt, skal du blot klikke på “Nyt bogprojekt” øverst på startsiden. Derefter vælger du trin for trin et passende produkt, tilføjer oplysninger om bogen og uploader dine bogfiler på din konto. Det er nemt at komme igennem projektet, men vi har sørget for lidt ekstra hjælp til dig med en starthjælp myBoD Starthjælp med tips og råd til at lave din bog klar online.

Hvis du i stedet vælger BoD Comfort, som er den mere komfortable løsning, får du desuden en personlig projektrådgiver, som hjælper dig gennem de forskellige trin i dit bogprojekt. Med BoD Comfort kan du enten sende os dine bogfiler pr. mail eller uploade dem via din myBoD-konto – din projektrådgiver vil derefter kontrollere filerne, inden bogen trykkes. Derefter trykker vi et prøvetryk af din bog og sender det til dig med posten til godkendelse. Hvis du godkender prøvetrykket, vil din bog blive udgivet, og du modtager fem eksemplarer af den trykte bog. Med Comfort Plus er det endnu nemmere at lave din egen bog. Her kombinerer vi layoutdelen fra vores forfatterservices med BoD Comfort og har derved sammensat den ideelle pakkeløsning til din bog.

Endelig er der BoD Fun, som er online-løsningen til dig der ønsker at lave en bog udelukkende til privat brug. Du får her mulighed for at lave din bog gratis i myBoD. Først i det øjeblik den er klar, og du bestiller et lille oplag, betaler du for tryk og forsendelse af bøgerne.

5. Giv dine ord et æstetisk og tidssvarende udtryk

Hårdt eller blødt omslag, formatet på din bog, indbindingstype? Alt dette og meget mere er op til dig som forfatter at beslutte. Du kan nemlig lave din bog præcist, som du ønsker. For at du kan danne dig et overblik over dine muligheder, finder du detaljer og billeder af, hvordan bogen kan se ud på vores hjemmeside. Du finder også oplysninger om forskellige værktøjer, farvestyring, kolofon og eksempler på, hvordan du kan opbygge bogens indmad og omslag. Læs mere om bogudstyret i blogartiklen her.

Vi anbefaler, at du laver den trykte bog sammen med en e-bog. Dels er e-bogen med i prisen og dels tager vi os af at konvertere dine bogfiler til de gængse e-bogsvarianter, så din e-bog efterfølgende kan læses på alle relevante e-bogslæsere.

lave bog, bogblokdesign

5.1. Bogblokdesign

Der findes forskellige måder at lave opsætningen af en bog på, og du behøver ikke nødvendigvis at have et professionelt program til det. Det kan også lade sig gøre med Microsoft Word. På vores hjemmeside finder du både Word-skabeloner i forskellige formater og tips til at lave din bogopsætning med forskellige programmer.

Det er også muligt at uploade færdige PDF-filer direkte til din konto i myBoD.

Endvidere er blogblokdesign en del af vores forfatterservices. Du kan vælge imellem ydelserne Basic og Premium.

Bogblokdesign Basic egner sig godt til ren tekst med enkle kapitelopdelinger, f.eks. en roman eller novellesamling.

Bogblokdesign Premium er et oplagt valg, hvis der er tale om avancerede bogprojekter som fx komplekse fagbøger, lyrik eller specialdesignede børnebøger. Du kan læse mere og bestille ydelserne her.

lave bog, omslagsdesign

5.2. Omslagsdesign

Når man som forfatter laver sin første bog, har man måske kun en vag idé om, hvordan bogens forside skal se ud. Omslaget er imidlertid det første dine læsere ser og derfor en meget vigtig del af din bog. En stor del af bogsalget foregår online. Dine læsere står ikke nødvendigvis med din bog i hænderne og kan bladre lidt rundt i den og læse bagsideteksten.

Hos BoD har vi også forskellige services, der hjælper dig med at få lavet det bedste omslag til din bog. Vores forfatterservices tilbyder dig omslagsdesign Basic og Premium.

Med Omslagsdesign Basic tager vores grafiker udgangspunkt i en skabelon, som du har valgt på forhånd. Med Omslagsdesign Premium ydelsen skaber vi et unikt omslag til din bog ud fra et af de to udkast, som du i første omgang får tilsendt. Se med når et Premium omslag bliver til i artiklen her.

Hvis du laver din bog i myBoD, kan du vælge værktøjet easyCover til dit omslag. Her kan du vælge imellem en række omslagsskabeloner og forskellige farvevarianter og på den måde sammensætte dit personlige omslag med de rette mål.

Omslagets mål udregnes på baggrund af bl.a. bogens format og sideantallet i bogen. Med BoDs omslagsberegner kan du udregne de nøjagtige mål for dit omslag.

6. Udgivelse – alle ydelser under samme tag

Det sidste trin i udgivelsesprocessen frem mod at lave en bog er selve udgivelsen. BoD – Books on Demand er en full service-partner for alle uafhængige forfattere. Du kan både henvende dig til BoD, hvis du blot ønsker at lave din bog til eget brug, og hvis du vil udgive din bog og sælge den i boghandlen. BoD har specialiseret sig i både print-on-demand, salg og distribution og kan derfor tilbyde dig alle nødvendige ydelser i forbindelse med en professionel bogudgivelse.

Hvis du har valgt BoD Comfort, måske i kombination med en eller flere forfatterservices, sørger vi også for de sidste skridt i udgivelsesprocessen. Dine færdige bogfiler bliver gjort klar til tryk, hvilket betyder, at der bliver lavet to trykfærdige PDF-filer til din bog. Når den digitale trykmaster er klar, trykker vi det første eksemplar af din bog til gennemsyn til dig. Når du har godkendt prøveeksemplaret, giver du grønt lys for selve udgivelsen.

udgive bog

7. Din bogs vej til læseren

Når du har været igennem hele processen og endelig står med din bog i hånden, er det et stort øjeblik. Du har gjort et stort stykke arbejde og har været igennem en spændende proces. Din bog er blevet til virkelighed!

Har du valgt at lave din bog med BoD, har du den fordel, at du hverken behøver at stå for katalogiseringen i boghandlernes bestillingssystemer eller salg eller levering til læserne – BoD tager sig af alt det for dig. Vi katalogiserer din bog i boghandlerne både i Danmark og internationalt – såvel den trykte bog som e-bogen. Når læseren bestiller din bog i boghandlen, sørger vi for, at din bog bliver trykt og sendt af sted til kunden. Vi tilbyder desuden gratis pligt- og anmeldereksemplarer.

Når din bog er udgivet, kan du selvfølgelig også selv løbende og efter behov bestille små oplag til eget brug. Du kan følge med i salgsstatistikken for din bog direkte i din myBoD-konto og fokusere på markedsføringen – og på at lave din næste bog.

Hvis du har spørgsmål eller andet, når du går i gang med at lave din bog, er du altid velkommen til at kontakte os på telefon +45 33 37 87 77 mandag-torsdag: 9.30–17.00, fredag: 9.30–15.00 eller på mail info@bod.dk.

Rigtig god fornøjelse med dit bogprojekt!

Skriv et svar

*Obligatorisk felt