Det kan måske føles som en uoverskuelig opgave at finde det perfekte bogudstyr. Vi vil derfor gennemgå de forskellige muligheder, når du udgiver med BoD: fra indbindingstype til laminering af omslaget til valg af papir. Vi håber, at det kan hjælpe dig med at vælge det helt rigtige bogudstyr til din bog.
Indbindingstyper
Paperback, hardcover, ringbind eller hæfte?
Hver indbindingstype har sine helt egne egenskaber og egner sig derfor til forskellige bogtyper. Vi anbefaler, at man vælger den indbindingstype, der passer bedst til bogens indhold, enten af praktiske eller æstetiske årsager.
Formater: Uanset indbindingstype kan du vælge mellem ti bogformater, som også bør vælges, så det passer til bogens emne eller omfang.
Sideantal: Paperbacks og hardcover-bøger kan have et sideantal på mellem 24 og 700 sider. Ringbind kan være på mellem 24 og 400 sider og hæfter kan være mellem 4 og 48 sider.
Paperback
Den klassiske paperback er praktisk, fleksibel og robust, og er derfor nem at have med på farten. Bogomslaget er lavet af 250 g karton, og du kan vælge mellem tre forskellige lamineringstyper: mat, blank eller strukturpræget. Få et nærmere overblik over lamineringstyperne senere i blogindlægget.
Hardcover
En hardcover-bog er kendetegnet ved sin særligt hårdføre kvalitet og er derfor også lidt dyrere at producere. De flotte hardcover-bøger fås med lige eller rund ryg og med eller uden smudsomslag. Derudover findes der en række muligheder for ekstraudstyr til hardcover, som du kan få et overblik over længere nede i blogindlægget.
Lige ryg
Rund ryg
Smudsomslag
Ringbind
Omslaget til et ringbind består af 250 g karton og kan indeholde op til 400 sider. Ringbind har ingen bogryg. Også her har du valget mellem mat, blank eller strukturpræget laminering. Ringbind er især velegnet til små kogebøger, brugsanvisninger og videnskabelige artikler, da man kan lægge bogen fladt ned, selvom den er åben.
Hæfte
Hæftets omslag består af 200 g papir og rummer et omfang på 4 til 48 sider. Det er derved særligt velegnet til manuskripter med få antal sider.
Bindingstyper
Afhængigt af indbindingstype, bliver bogen bundet på forskellige måder. Paperbacks er altid med klæbebinding, mens hardcovers enten kan være med klæbebinding eller garnhæftning. Ringbind holdes sammen af en metalspiral, og hæfter fastgøres med klammehæftning.
Klæbebinding
Den robuste klæbebinding anvendes til alle paperbacks og til hardcover-bøger, hvor der ikke er valgt garnhæftning. Begge limtyper (hotmelt eller PUR, afhængigt af papirtype) som anvendes til at binde paperbacks, er veganske.
Garnhæftning
Udover klæbebinding kan du til en hardcover-bog også vælge den ekstra stabile garnhæftning af høj kvalitet. Hermed fordeles siderne bedre, når bogen ligger ned.
Spiralryg
Ringbind bindes med en hvid spiralryg, der gør det muligt at lægge bogen helt fladt ned.
Hæfte
I modsætning til de andre typer indbinding er hæfter ikke limet eller bundet, men i stedet hæftet med to stabile metalklemmer.
Ekstra bogudstyr til hardcover
Efalinpapir
Efalinpapir bruges til hardcover-bøger med smudsomslag. Bogblokken kacheres med efalinpapiret og kan påtrykkes sort tekst. Smudsomslaget får på den måde en ekstra æstetisk funktion.
Vælg mellem fem forskellige farver efalinpapir:
Læsebånd
Hardcover-bøger med rund ryg og smudsomslag udstyres med et læsebånd, som passer til farven på efalinpapiret. Kacherede hardcover-bøger med rund ryg, men uden smudsomslag, udstyres altid med et hvidt læsebånd.
Kapitælbånd
Hardcover-bøger er udstyret med et sort/hvidt kapitælbånd, der lukker mellemrummet mellem bogblok og bogryg.
Flapper
Flapperne forbinder smudsomslaget med omslaget. Her kan påtrykkes et foto og forfattervita eller en kort beskrivelse af bogens indhold.
Lamineringstyper
Til alle indbindingstyper – både paperbacks, hardcover-bøger, ringbind og hæfter – kan du vælge mellem tre forskellige lamineringstyper på omslaget: mat, blank eller strukturpræget.
Mat laminering
Den matte laminering er ikke reflekterende og vælges ofte til udgivelse af fiktion.
Blank laminering
Den blanke laminering reflekteres tydeligt og anvendes ofte til fagbøger.
Strukturpræget laminering
Den strukturprægede laminering er blank og har et karakteristisk overflademønster.
Papirtyper
Også valget af papir er vigtigt og kan understøtte og optimere læseoplevelsen. Se her, hvilken papirtype der egner sig til hvilket formål:
Hvid, 90 g: Især velegnet til fagbøger
Cremehvid, 90 g: Det klassiske papir til romaner, poesi osv.
Fotomat, hvid, 120 g: Særligt velegnet til fotos og grafik i kombination med tekst.
Fotobrillant, hvid, 200 g: Det ideelle valg til præsentation af fotos.
Af hensyn til miljøet trykker vi vores bøger på FSC®-certificeret papir (licenskode: C105338). Det betyder, at alle bøger produceret af BoD er med papir fra ansvarligt skovbrug. Du kan finde mere information om bæredygtighed i vores blogartikel ”Vores mål: den mest miljøvenlige bogproduktion”.
Standard- og premiumtryk
Hvis din bog indeholder farvesider, har du valget mellem standardtryk og premiumtryk. Standardtryk kan både bruges til bøger med og uden farvesider, hvis du gerne vil have dem produceret billigt. Premiumtryk anbefales, hvis du enten vælger et ringbind, et hæfte, fotomat 120 g eller fotobrillant 200 g papir, eller hvis du ønsker farvesider med særligt lyse farver.
Hej.
Er det muligt at få trykt på genbrugspapir?
Vh Susanne Holgaard .
Kære Susanne,
Vi trykker på FSC® certificeret papir, hvilket betyder at vores papir stammer fra FSC® godkendte skove og genanvendt papir.
Mvh
Mads
Hej. Hvilket type papir skal jeg vælge hvis jeg vil have tykke glatte sidder. Jeg har ingen billeder i min bog.
Hej Oliver
Hvis du gerne vil have tykke, glatte sider, kan du vælge 200 g papir. Selvom du ikke har fotos, kan du sagtens vælge det alligevel.
Hvis papiret ikke skal være helt så tykt, har vi også 120 g, men det er mere mat.
Du kan skrive en mail til info@bod.dk, hvis du ønsker papirprøver tilsendt, så du kan vurdere, hvad der vil passe bedst til din bog.
Mange hilsner
Liv