Kan kunstig intelligens hjælpe mig med at skrive en bog?

Kan AI faktisk hjælpe os med at skrive en bog? Lad os tage et kig på mulighederne og begrænsningerne ved dette fascinerende værktøj.

29.06.2023 · BoD Skriveprocessen · Udformning · Udgivelse

Kunstig intelligens er på alles læber. Og med god grund: Den udvikler sig hurtigt, og dens løfter om at revolutionere vores hverdag er ved at blive indfriet. ChatGPT kan for eksempel brainstorme og give bud på, hvordan du kan formulere forskellige scener i din tekst. Bliver den en forfatters bedste ven i fremtiden?

Eftersom AI-værktøjer lige er dukket op i vores hverdag, udvikles de hele tiden. Intet ligger fast endnu.

Indtil videre har vi identificeret 7 områder i forbindelse med at skrive og udgive en bog, som kunstig intelligens kan hjælpe med. Men der er helt sikkert også andre.

1. Slip af med skriveblokering takket være AI

En kunstig intelligens som ChatGPT kan nemt give dig ideer til en roman. Den kan også give dig råd, der kan inspirere dig eller afhjælpe din skriveblokering. Endnu mere imponerende er: Den kan endda skrive resten af din tekst, hvis du beder om det! Eller hjælpe dig med at skrive en scene, du har problemer med. Den kan ikke gøre alt arbejdet for dig, men den kan give dig et grundlag at arbejde ud fra eller idéer, du kan gå videre med.

2. Research med ChatGPT

Researchfasen, der går forud for at skrive en bog, kan være interessant, men ofte tidskrævende og frustrerende. Internettet har gjort denne fase lettere og givet os adgang til langt mere information, end bøger på biblioteker nogensinde ville kunne indeholde. Kunstig intelligens går et skridt videre, fordi du ikke længere behøver at gennemsøge snesevis af hjemmesider for at finde den dyrebare information.

Alt, hvad du behøver at gøre, er at stille en AI som ChatGPT det spørgsmål, som du har på hjerte. Svaret kommer næsten i samme øjeblik. Ulempen? Robotten angiver ikke altid sine kilder, og den kan også være en smule misvisende. Det er derfor, man skal være forsigtig og det kan være nødvendigt at faktatjekke. Men tidsbesparelsen er betydelig!

3. Forbedr din stil med kunstig intelligens

Send et uddrag af din tekst til et AI-værktøj, og den kan gennemgå den for dig. Stavefejl, gentagelser, underlige vendinger, inkonsekvens, manglende rytme. Det kan hjælpe dig med at danne dig en første mening om din stil og komme med forbedringsforslag. Men pas på: Maskinen er også altid perfektionistisk og blottet for følelser. Den vil nok altid kunne finde noget at kritisere ved din tekst. Vi testede det med det første kapitel af Harry Potter: Når man læser ChatGPT’s vurdering, ser det ud til, at alt skulle skrives om.

Så tag ikke altid dens ord for gode varer! Der er også en vis monotoni i robottens ord og svar, og den kan f.eks. finde på at skrifte til et andet sprog, hvis den ikke har samlet viden nok om et bestemt emne på dansk. Du kan også gå ud fra, at den ikke vil veje kritikken op med et par opmuntrende ord, som et menneske måske ville gøre. I stedet anbefaler vi, at du henvender dig til en beta-læser!

4. Skriv din bagsidetekst med ChatGPT

Hvis der er noget, der næsten er sværere at skrive end selve bogen, så er det bagsideteksten. Især hvis du planlægger at udgive selv. Bagsideteksten fungerer som appetitvækker for din bog. Det er normalt forlaget, som skriver den. Her benytter de lejligheden til at fremhæve bogens styrker og præsentere forfatteren.

Når man udgiver selv, er det svært at rose sin egen bog, at opsummere historien i et par sætninger og at være objektiv omkring sit arbejde. Så når alt kommer til alt, hvorfor så ikke overlade det til kunstig intelligens? Måske kommer den med et godt bud på en tekst, som du bare kan omformulere, så den passer til dig og din bog?

5. Skab din bogs omslag med Midjourney

Ud over tekstbaseret AI som ChatGPT findes der også AI-værktøjer, som producerer billeder. Det er for eksempel tilfældet med Midjourney. Hvis du angiver præcise instruktioner kan den lave et foto eller en illustration, der repræsenterer det, du ønsker. Det kan tage flere forsøg, før man når frem til det ønskede resultat, men det er utroligt, hvad teknologien kan fremstille. At skabe et omslag til en kommerciel bog kan dog være et minefelt. Der er ingen lov imod det i øjeblikket, men det er genstand for debat, især blandt grafiske designere og illustratorer. Der er en vis juridisk usikkerhed omkring den intellektuelle ejendomsret til disse billeder, fordi de er skabt ud fra andre billeder, som ikke nødvendigvis er fri for rettigheder. Hvorfor ikke lave portrætter af dine karakterer i stedet? På den måde har du indhold klar til at poste på din Instagram-konto som forfatter.

6. Udvikl en strategi for bogudgivelse med AI

ChatGPT kan være en fantastisk coach inden for alle områder, fra sport til mad… Så hvorfor ikke involvere den i selvudgivelsen af en roman og promoveringen af den? Forklar den konteksten for udgivelsen, bogens genre, og bed den om at udarbejde en strategi for udgivelsen af din bog. AI-teknologien vil så give dig ideer, tips og råd om, hvordan du kan kommunikere optimalt.

7. Oversæt din bog til et fremmedsprog på DeepL

Her er en nyhed, som ikke vil glæde oversættere, men som måske vil opmuntre indie-forfattere med et stramt budget. Oversættelse er et andet område, hvor kunstig intelligens kan gøre gavn. DeepL er for eksempel en automatisk oversætter, der allerede har bevist sit værd på omkring 30 sprog. Den kan bruges til at oversætte et par sætninger, men det er også muligt at sætte den til at oversætte hele filer for et mindre beløb om måneden.

Selvfølgelig bliver resultatet ikke lige så godt, men man kan være smart. Som denne tyske forfatter, Christoph Morhard, der bruger ChatGPT til at skrive visse scener i sin roman. Da resultaterne var bedre på engelsk, fik han disse passager oversat til sit eget sprog af DeepL.

Til sidst i processen får han teksterne renskrevet og korrekturlæst af en professionel.

Et eksempel på brugen af ChatGPT til at udvikle en idé til en roman.

Opsummering

Kunstig intelligens har pludseligt bevæget sig fra science fiction til virkelighed. Dette kraftfulde værktøj er på én gang fascinerende og skræmmende, fordi det sætter spørgsmålstegn ved alt og rykker ved vores referencepunkter.

Dens ankomst på markedet er dog genstand for debat. Det rejser en række etiske og filosofiske spørgsmål. Vi har lavet en oversigt over de vigtigste fordele og ulemper.

Plus

🤩 Praktisk, tidsbesparende researchværktøj

🤩 Gratis eller billig coach, der gør det muligt for alle at lære at skrive en bog, forbedre deres stil og blive udgivet.

🤩 Nyttige kreative forslag til at komme ud af din komfortzone og udforske nye horisonter.

Minus

😅 Uklarhed om ophavsretten til indholdet.

😅 Ikke helt pålidelig, når det kommer til informationssøgning, da AI kan begå fejl eller undlade at citere pålidelige kilder.

😅 Risiko for at reducere vores egen kreativitet, hvis vi stoler for meget på AI i stedet for at bruge vores fantasi?

Konklusion

Forfattere skriver først og fremmest for fornøjelsens og tilfredsstillelsens skyld, og derfor vil kunstig intelligens ikke kunne erstatte dem. Den giver dog en række muligheder og kan være en god allieret, hvis den bruges med omtanke.

Med ChatGPT’s egne ord: “Det er dog vigtigt at bemærke, at mens KI kan være en værdifuld ressource, er den ikke en erstatning for din kreativitet, originalitet og personlige stemme som forfatter. KI kan hjælpe dig med at generere idéer og levere information, men det er op til dig at udvikle og forme din bog i sidste ende.”

Hvad med dig, er du for eller imod brugen af kunstig intelligens til at skrive en bog? Har du haft lejlighed til at afprøve nogle af de forsellige muligheder? Vi er nysgerrige på din holdning i kommentarerne 😊

Kommentarer

  • Jeg har brugt chatGPT siden februar 2023. Først prøvende og forsigtigt. Senere lod jeg den prøve kræfter med nogle af mine noveller. Det er et fantastisk værktøj til at inspirere, sætte kommaer, lede efter fejl osv.
    Da jeg bad den læse korrektur på en af novellerne gjorde den det fint, men med et par væsentlige ulemper: 1. Den udjævner sproget, så originale ord og sætninger bliver udeladt eller forfladiget, 2. Den er meget forsigtig eller nægter at beskæftige sig med scener der bare antydningsvis er seksuelle eller voldelige.

    • Hej Ove

      Tak for at dele dine erfaringer! Meget interessant, hvad du har fundet ud af ved at bruge ChatGPT, og at du også selv har fundet både fordele og ulemper ved det.
      Det kan nemlig være et rigtig godt værktøj, men som du også har opdaget er det i sidste ende en robot og ikke et menneske, hvilket selvfølgelig har sine begrænsninger.

      Mange hilsner
      Liv

      • Hej Henrik

        Du kan ikke udgive en lydbog med ChatGPT – i hvert fald ikke hos BoD. Vi udgiver lydbøger med professionelle oplæsere, da vi mener at mennesket bag er vigtigt for formidlingen af bøgerne.

        Mange hilsner
        Liv

  • Jeg har også forsøgt mig med ChatGPT. Jeg har anvendt den som en mulighed for at komme med andre vendinger, finde gentagelser og hjælpe med formuleringer, så det blev lidt lettere at læse.
    Jeg er ved at skrive en vikingehistorie, hvor der er en del voldsomheder og antydninger af seksuel vold, sex osv.
    ChatGPT har advaret mig 2 gange, at min tekst overskrider retningslinjerne. 3. gang fik jeg besked om, at den ikke længere kunne hjælpe mig med min historie.
    (Min historie er ikke speciel voldsom eller med eksplicitte sexscener.)

    Konklusion: ChatGPT er et fantastisk værktøj, når der skal fremsøges viden. Men jeg er lige så tilfreds med google, da jeg kan se kilderne bag.
    ChatGPT er også fantastisk til at omskrive en tekst, så den fremstår mere læsevenlig, levende.

    Jeg er ærgerlig over, at den er styret af en bunden etik, der kan begrænse ens beskrivelser, så det bliver “for spiseligt for alle”.
    Men alt i alt, så kan jeg sagtens se muligheder for een som mig, der vil selvudgive mine historier.

    • Hej Tanja
      Tak for din kommentar! Det lader til at du rigtig har prøvet funktionerne af i ChatGPT – spændende, at det også kan være et gavnligt værktøj. Men ja, vi vil også altid anbefale, at informationssøgning foregår, så man kan se kilden. På den måde kan man både selv være kildekritisk, og man vil samtidig kunne henvise til kilden.

      Mange hilsner
      Liv

Skriv et svar

*Obligatorisk felt