Den rigtige papirtype til din bog

Du kan vælge mellem fire forskellige papirtyper hos BoD. Vi gennemgår her, hvilke der er egnet til hvad.

04.10.2023 · Liv Grønborg Udformning · Viden om

Et tiltalende layout spiller en stor rolle, når det handler om at skabe en behagelig læseoplevelse. Men det er mindst lige så vigtigt at vælge det rigtige bogudstyr. Når du udvælger papirtypen til din bog, bør du fx tage hensyn til både genre, tekst- og billedomfang. BoD tilbyder fire forskellige papirtyper, som vi gennemgår her i blogindlægget.

I første omgang er det omslaget, der skal vække den potentielle læsers opmærksomhed. Men layoutet inde i selve bogen skal være gennemtænkt i lige så høj grad. En klar og æstetisk bogsats er nemlig med til at sikre en behagelig læseoplevelse. Det er imidlertid ikke kun det visuelle aspekt, der er afgørende for læseoplevelsen: bogens udstyr, herunder papirtype og hvordan det føles at røre ved, understøtter oplevelsen, hvis det er udvalgt med omtanke.

Vælg mellem fire papirtyper

Hvidt 90g – lader billeder og grafikker komme til deres ret

Til fagbøger er hvidt papir det oplagte valg. Fagbøger indeholder ofte fotos, grafikker eller illustrationer. Hvad enten disse optræder i farve eller sort-hvid, gælder det: jo klarere hvid baggrunden er, desto skarpere og mere farveægte fremstår de visuelle elementer. 90g-papiret anvendes typisk til paperbacks eller hardcover-bøger (med eller uden garnhæftning), men kan også kombineres med indbindingstyperne Wire-O (spiralindbinding) eller hæfte (klammehæftning). 90g-papiret er kraftigt og næsten uigennemsigtigt, men dog så tyndt, at paperbacks og hardcover-bøger kan indeholde op til 700 sider.

Cremehvidt 90g – sikrer en behagelig læseoplevelse

Skønlitterære titler læses typisk i lange stræk, er ofte meget teksttunge og indeholder få eller slet ingen billeder. Cremehvidt papir egner sig perfekt til denne type bøger. Fordelen sammenlignet med det helt hvide papir består i den svagere farvekontrast mellem skriften og baggrunden, hvilket er rarere for øjnene. Der er tale om en behagelig lys beige farve, som ikke skal forveksles med den typiske gråtone, som man kender fra genbrugspapir.

Fotomat 120g – den gyldne middelvej

Det nye 120g fotomat-papir kan vælges i forbindelse med premiumtryk og er særligt oplagt at benytte til fagbøger som fx kogebøger, men også til børnebøger, som indeholder både tekst og farvebilleder. Som navnet antyder, har papiret en mat overflade. Det er tykkere og mere uigennemsigtigt end 90g-papiret og udmærker sig ved at være meget behageligt at røre ved. Motiver i farver kan gengives særligt farveægte på det hvide papir. Denne papirtype kan kombineres med alle indbindingstyper – med undtagelse af hæfter.

Fotobrillant 200g – lader dine billeder stråle

Hvidt og blankt – perfekt til fotobøger og bøger, der indeholder mange billeder. På fotobrillant-papiret kommer farvebilleder nemlig rigtig til deres ret. 200g-papiret er det tykkeste blandt vores papirtyper, det er rart at røre ved og kan holde til lidt af hvert. Sidstnævnte er især en fordel, når det kommer til børne- og kogebøger. Denne papirtype kan kombineres med alle indbindingstyper – med undtagelse af hæfter.

Det helt rigtige udstyr til netop din bog

Afhængigt af genre, indhold og layout egner bestemte udstyrsmuligheder sig bedre end andre. Fx anvendes bestemte bogformater typisk til skønlitterære titler, mens andre er oplagte at benytte, hvis der er tale om fagbøger. På samme måde bør valget af papirtype og -farve rette sig efter forholdet mellem tekst og billeder. Alle bøger er unikke, og det bør afspejles i en individuel udformning. Som BoD-forfatter kan du vælge mellem talrige kombinationsmuligheder når der kommer til bogens udstyr – lige fra indbindingstypen, til laminering og papirtype.

I vores blogindlæg om bogudstyr kan du læse meget mere om, hvilke muligheder du har for at give din bog det perfekte æstetiske udtryk.