Hvordan iscenesætter du det gode foto?

Hvad er det præcist, som gør et foto vellykket? I dette blogindlæg giver vi dig et par tips til de virkemidler, som du kan anvende,…

16.07.2020 · BoD Markedsføring

HVAD ER VIGTIGT FOR DET GODE BILLEDE?

Måske har du ofte tænkt over, hvad det er, der gør et bestemt billede eller fotografi rigtig godt? Er det tilstrækkeligt at tage billeder med din mobiltelefon, eller har du brug for et professionelt spejlreflekskamera?
Svaret er faktisk ganske enkelt: først og fremmest handler det om motivet. Kvaliteten er ikke ubetydelig, men det er ikke den vigtigste egenskab, for at et billede er godt.

Men hvad er vigtigt? Hvad gør et billede godt?
Så længe det er et billede, der formidler en historie, der på en eller anden måde berører beskueren, er det helt tilstrækkeligt, hvis du tager et billede med dit eget mobiltelefonkamera. Teknologien i dagens mobiltelefoner er så veludviklet, at billederne er af høj kvalitet. Naturligvis kan det ikke erstatte et professionelt kamera, som fotografer bruger, men til dine marketingaktiviteter som forfatter på f.eks. en SoMe kanal er et billede fra din mobiltelefon ofte helt ok.


BRUG AF BILLEDER

Uanset om det er til dit nyhedsbrev, din blog, dine sociale netværk eller din forfatterhjemmeside: Du får brug for et billede før eller siden til din bogmarkedsføring. Naturligvis kan du bruge databaser, hvor du kan finde billeder, enten gratis eller mod et gebyr – men det er bedre, hvis du bruger dine egne billeder. Det virker ikke alene mere autentisk, du kan også tage billederne nøjagtigt, som du vil have dem, så de passer til dig og dit forfatterbrand.

1. KOMPOSITION

Billedkomposition handler om, hvordan man placerer forskellige dele i et billede, så de sammen danner en stærk helhed. Form, farve, linjer og lys er virkemidler, der spiller en stor rolle for et billedes komposition. På fotografiet ovenfor ledes øjet f.eks. direkte hen på det vigtigste element: vores forfatter Nicole Wollschlaeger, der holder et læsearrangement i boghandlen Stories! i Hamborg.

“Da jeg kom ind i boghandlen, blev jeg ramt af de mange hvide flader, hylder, vægge og gulv – kun i midten, hvor foredraget fandt sted, dannede de mørke trævægge et roligt rum – en lille pause midt i alt det hvide. Det var her, vores forfatter sad, helt naturligt indrammet af de lyse overflader.”


2. PERSPEKTIV

Usædvanlige perspektiver kan gøre fotografier ganske særlige. “Udsigten over skulderen”, som på dette billede, er ikke en hemmelig opskrift og intet nyt. Vi fotograferer ofte motiver fra dette perspektiv, hvor vi kigger med, som en turist på rejse. Hvis vi på den anden side ændrer vinklen og hænger nedad for at tage et billede eller måske fotograferer motivet ovenfra (fugleperspektiv), bliver billedet pludselig mere spændende.

Forklaringen er enkel. Vi ser normalt verden fra et og samme perspektiv, enten siddende eller stående. Så når vi bryder ud af vores comfortzone og begynder at tænke på, hvordan man fotograferer et bestemt objekt – i dit tilfælde, din bog eller dine bøger – på andre måder, er det første skridt i retningen mod at tage mere interessante billeder.

Prøv blot at fotografere et objekt fra forskellige perspektiver.


3. LYS OG SKYGGE

At lege med lys og skygge kan være utroligt spændende. Vi tiltrækkes automatisk af lyset. Måske har du taget et selvportræt engang og taget billedet i nærheden af ​​et vindue? Ubevidst leder vi altid efter interessante lyskilder, der belyser vores emne godt og på den måde skaber en unik atmosfære. Lamper af forskellig art kan også skabe en vis atmosfære og æstetik i et billede. På motivet her er det de tre store, lyse lampeskærme i restauranten, som skaber en effekt i billedet. Fotografen, der tog billedet, udtaler: “Da jeg kom ind i restauranten, vidste jeg, at jeg var nødt til at fotografere lamperne. Jeg prøvede at “indramme” forfatter Axel Schwab i disse lamper og i lyset for, at blikket ganske naturligt skulle rette sig mod det vigtigste element i billedet, nemlig forfatteren”.

4. FØLELSER

At fremkalde følelser og stemninger er ikke kun vigtigt i ord, men også i billeder. Et følelsesbetonet billede kan udløse en bestemt følelse i os og få os til at mærke en stærk forbindelse til billedets motiv, begivenhed eller de mennesker, vi ser i billedet.
Følelser udløses først og fremmest af mennesker. Steder, hvor mange forfattere og læsere mødes, som f.eks. på bogmesser eller litteraturfestivaler, er derfor oplagte til at fotografere billeder, der formidler følelser.
Billedet ovenfor er taget på bogmessen i Leipzig. Sådanne øjeblikke er perfekte til at indfange følelser. Måske kan du spørge et familiemedlem eller en ven, om de kan fotografere dig ved en sådan begivenhed – allerhelst når du mødes med dine læsere.

5. HISTORIEN BAG BILLEDET

Uanset hvordan billedet er komponeret, kan historien bag være det, der gør billedet til et godt billede. Hvis det er tilfældet, behøver budskabet på billedet ikke at være helt åbenlyst – ting, du først finder ud af efter et stykke tid, kan være spændende. Beskueren bliver muligvis nødt til at se på billedet i lang tid for at gætte, hvad fotografen vil sige.

På billedet ser vi Esther, som er helt optaget af at lege med sin drage. Kort tid forinden havde hun sammen med sin far udgivet en børnebog om selvsamme drage, dragen Spyrild.


6. FARVER OG KONTRASTER

Kontraster kan gøre billeder meget stærke, uanset om det er farvekontraster, indholdskontraster, kvantitet eller kvalitetskontraster. At placere forskellige modsatte ting ved siden af ​​hinanden kan hjælpe med at skabe drama i billedet.

7. DET SÆRLIGE ØJEBLIK

Tiden er en afgørende faktor, når det gælder om at indfange det helt særlige øjeblik. Eksemplet ovenfor viser en speciel situation, der ikke gentager sig, og derfor er fotografiet unikt. For at få sådanne specielle fotografier, lønner det sig at være tålmodig og vente på det rette øjeblik.
På vores fotografi er det en kat, der laver en “high five” -bevægelse, og øjeblikket er hurtigt forbi. Sådanne situationer opstår ofte uventet, så det er en god idé at have sit kamera med i forskellige sammenhænge, så du er klar til at indfange øjeblikkets magi til dit billede.

Skriv et svar

*Obligatorisk felt