Lektørudtalelse: Hvad er det og hvordan er processen?

En materialevurdering (tidl. lektørudtalelse) kan skabe positiv opmærksomhed og salg af din bog til bibliotekerne. Men hvad er en materialevurdering egentlig?

23.07.2025 · BoD Udgivelse

En lektørudtalelse, som i dag faktisk officielt kaldes en materialevurdering, kan skabe positiv opmærksomhed og salg af din bog til bibliotekerne. Men hvad er en materialevurdering egentlig? Hvem laver dem, hvad bruges de til og hvordan er processen fra udgivelse til lektørudtalelse? Vi har spurgt en ekspert på området, nemlig DBC’s redaktionschef Hanne Vibeke Ekström, og her kan du læse hendes svar om emnet. I artiklen her bruger vi ordene materialevurdering og lektørudtalelse som synonymer.

Indhold:

Hvad bruges en materialevurdering til?

Hvem laver materialevurderinger?

Hvilke materialer udarbejdes der materialevurderinger til?

5 trin fra udgivelse til lektørudtalelse

En lektørudtalelse (materialevurdering) er en kortfattet, biblioteksfaglig vurdering af et værk (f.eks en bog). Vurderingen forholder sig til udlånspotentiale og anvendelsesmuligheder i folkebiblioteker og skolebiblioteker.

Materialevurderingerne bruges af bibliotekerne, når de udvælger materialer og til at formidle materialer til brugerne.

Materialevurderingerne laves af lektører, som er bibliotekarer, der arbejder på folkebiblioteker eller skolebiblioteker. Materialevurderinger blev tidligere kaldt lektørudtalelser.

Lektørerne følger nogle retningslinjer, når de vurderer materialerne. Det sikrer, at materialevurderingerne får et ensartet udtryk, er anvendelige for bibliotekerne og lever op til en fælles standard samtidig med, at udgivelserne får en fair vurdering.

DBC DIGITAL udvælger, hvilke materialer der får en materialevurdering. Det sker på baggrund af en række kriterier, som er udarbejdet i løbende dialog med bibliotekerne, og inden for en fast økonomisk ramme.

For at have mulighed for at udarbejde en materialevurdering af en ny titel i trykt form skal DBC DIGITAL have modtaget titlen i 2 eksemplarer sammen med et oplysningsskema.

Bøgerne sendes til:

DBC DIGITAL A/S 
Dansk Bogfortegnelse
Tempovej 7-11 
2750 Ballerup  

Det ene eksemplar er til brug ved registrering til nationalbibliografien og det andet eksemplar bruges til at sende til lektøren til materialevurdering.

Der skal herudover indsendes et eksemplar til Det Kongelige Bibliotek, som har til opgave at bevare alt udgivet materiale for eftertiden – dette kendes som pligtaflevering.

En e-bog kan også komme i betragtning til materialevurdering, hvis DBC DIGITAL modtager den via Publizon.

OBS: Når du udgiver din bog med BoD, sørger vi automatisk for at sende de to eksemplarer til DBC DIGITAL efter deres retningslinjer. Det ene eksemplar er til brug ved registrering til nationalbibliografien. Det andet er grundlaget for, at der kan laves en lektørudtalelse. Vi kan ikke garantere, at din bog bliver udvalgt, men den får muligheden😊

På DBC tages der herefter stilling til, om titlen skal katalogiseres med supplerende biblioteksdata, SBD.

Dette valg foretages ud fra et sæt kriterier, der har til formål at udvælge titler med særlig relevans for bibliotekerne. Supplerende biblioteksdata er for eksempel indholdsbeskrivende noter, målgruppeangivelser og emneord.

De titler, der er blevet valgt til at få supplerende biblioteksdata, kigges herefter igennem med henblik på en eventuel materialevurdering.

Nye udgivelser: Der udvælges kun blandt nye udgivelser af film, elektroniske spil og bøger på dansk. 

Materialevurderingen publiceres for bibliotekerne i samme uge som bibliotekerne får tilbudt titlen i deres materialevalgssystem.

Her kan bibliotekerne tage stilling til indkøb i forhold til alle titler, der er katalogiseret i den aktuelle uge – både dem med og uden supplerende biblioteksdata, og dem med og uden materialevurdering.

Efter tre måneder bliver materialevurderingens fire første afsnit offentliggjort på Bibliotek.dk – det femte afsnit er forbeholdt bibliotekerne.

Materialevurderingen er beskyttet af ophavsret. Det er tilladt at citere op til 10 procent af materialevurderingen i uændret form med tydelig kildeangivelse: ‘Materialevurdering, DBC DIGITAL’. 

Det er tilladt at linke til hele materialevurderingen, når den efter tre måneder er blevet offentliggjort på Bibliotek.dk.

OBS: En lektørudtalelse kan skabe positiv opmærksomhed omkring din bog, men der er også meget andet, du selv kan gøre for at få din bog frem i lyset. Du finder forskellige tips og ideer til at skabe virksom PR og marketing for din bog i andre artikler i menuen “Marketing” her på bloggen, læs f.eks.mere i Den perfekte marketing-cyklus, Syv trin til positiv omtale i pressen eller Sociale medier Instagram-ABC. Rigtig god fornøjelse!😊

Skriv et svar

*Obligatorisk felt