Vil du skrive din egen bog? Tillykke – så har du allerede taget det første store skridt! Men før du kan udgive din bog, står du over for et vigtigt valg: Skal du sende manuskriptet til et forlag, eller vil du selv tage styringen og udgive din bog på egen hånd? I denne artikel hjælper vi dig med at træffe beslutningen – for vi kender fordelene og ulemperne ved begge veje.
Indhold:
Hvilke opgaver påtager et forlag sig?
Hvad skal (eller bør) du selv tage dig af med selvudgivelse?
Et overblik over BoD
Udgivelse gennem forlag: Hvordan fungerer det, og hvad er udfordringerne?
Stort forlag eller uafhængigt forlag: Hvad er forskellen?
Hvilke muligheder giver selvudgivelse?
Forlag eller selvudgivelse: Hvor tjener du bedst?
Hvad passer til dig: Selvudgivelse eller et traditionelt forlag?
Hvilke opgaver påtager et forlag sig?
Tidligere var dette den gængse vej: Som forfatter sendte man sit manuskript til det ene forlag efter det andet og håbede på at blive optaget i udgivelsesprogrammet. Og selvom der i dag findes gode alternativer til forlagsudgivelser, drømmer mange stadig om at udgive deres første bog gennem et forlag. Hvorfor? Fordi det først og fremmest forbindes med prestige. Når et anerkendt forlag beslutter at udgive din bog, er det et tegn på, at kvaliteten er blevet vurderet og godkendt gennem en grundig udvælgelsesproces.
Vælger du denne vej og finder et passende forlag, er din vigtigste opgave at skrive manuskriptet. Forlaget beslutter tidshorisonten og fastsætter udgivelsesdatoen. Det står også for redigering og korrekturlæsning, designer omslaget og varetager layoutet af indholdet (bogsatsen). I mange tilfælde vælger forlaget også bogens titel – med stor vægt på markedsføring og salgspotentiale. Når indhold og design er færdigt, tager forlaget sig af tryk, distribution og markedsføring. Der bliver som regel trykt et større oplag på forhånd, som skal sælges efter udgivelsen. Som forfatter er du kun lidt – eller slet ikke – involveret i alle disse organisatoriske dele.
Hvad skal (eller bør) du selv tage dig af med selvudgivelse?
Hvis du vælger selvudgivelse som alternativ til et traditionelt forlag, ser processen helt anderledes ud: Din bog er 100 % i dine hænder. Du bestemmer selv tidshorisont og struktur – men kan naturligvis hente hjælp fra professionelle. Når manuskriptet er færdigt, kan du vælge at hyre nogen til at redigere og korrekturlæse det (hvilket sikrer høj kvalitet og kan være afgørende for bogens succes). Du står selv for omslaget, den endelige titel og bogens indvendige layout – kort sagt: alt, hvad der vedrører din bog. Trykfilerne kan du enten lave selv eller få hjælp til, hvis der er dele, du ikke har kompetencer eller tid til. Når trykfilerne er klar, uploader du dem online (fx i myBoD) – og så er din bog klar til udgivelse.
Du fungerer med andre ord som projektleder på din egen bog. Har du brug for hjælp, vælger du selv de rette samarbejdspartnere til fx manuskriptcoaching, omslagsdesign eller bagsidetekst – men det er altid dig, der har det sidste ord. Trykningen behøver du dog ikke at bekymre dig om: Hos BoD sørger vi for, at din bog bliver trykt og distribueret til danske boghandlere og onlinebutikker via Bogportalen. Det betyder, at dine læsere hurtigt og nemt kan finde og købe bogen.
Og når vi nu taler om køb: Ved selvudgivelse bestemmer du også selv salgsprisen. Med BoDsprisberegner kan du fastsætte bogens pris i butikkerne – og dermed også din egen indtjening.
Et overblik over BoD:
- Fleksibel, bæredygtig og trykning i høj kvalitet – på bestilling efter behov (print on demand)
- BoD har udgivet bøger for over 70.000 forfattere siden 1998
- Professionelle services som korrektur, redigering, omslagsdesign, bogblokdesign og markedsføring
- Din bog distribueres til alle danske boghandlere samt onlinebutikker som saxo.com og bog-ide.dk
- Mulighed for at lave en ny udgave når som helst
- Ingen minimumsoplag: din bog trykkes først, når den bestilles (tryk fra ét eksemplar ad gangen)
- Særlige rabatter og mængdepriser ved tryk til eget brug
- Udgivelse med lave omkostninger og lav økonomisk risiko
Udgivelse gennem forlag: Hvordan fungerer det, og hvad er udfordringerne?
Nu hvor du kender de grundlæggende forskelle, vender vi tilbage til spørgsmålet om, hvordan man egentlig får udgivet sin bog på et forlag. Især de store, etablerede forlag modtager så mange ansøgninger og uopfordrede manuskripter, at du ofte må vente på svar i flere måneder – hvis du overhovedet får et. Mange forlag skriver direkte på deres hjemmeside, at de kun kontakter dig, hvis de er interesserede – eller frabeder sig uopfordrede henvendelser helt.
Netop dette er den største barriere. Du skal først få din bogidé ud til de rigtige mennesker, få dem til at læse dit manuskript – og begejstre dem. Hvis det lykkes, er du allerede nået langt, for så har du et forlag ved din side. En partner, som kan, bør og vil involvere sig. Du får nyttige input til strukturen i din bog, og senere følger en redigeringsproces, som kan føre til større ændringer i manuskriptet. Det skal løfte bogens kvalitet, men det betyder også, at du ikke har fuld kontrol over dit arbejde. Samtidig er processen som regel langt mere omfattende og tidshorisonten er meget længere end ved selvudgivelse.
Når bogen så endelig udkommer på et forlag, betyder det desværre ikke automatisk, at den står i alle boghandleres vinduer eller rammer bestsellerlisterne. Forlaget udgiver mange titler hvert år – og der er ingen garanti for, at din bog får tildelt de store marketingressourcer. Du skal derfor selv være aktiv med PR, presse og arrangementer som oplæsninger.
Et alternativ: Litterære agenturer
Der er også mulighed for at søge forlag gennem en litterær agent. Agenter fungerer som mellemled mellem forfattere og forlag og har et solidt netværk i branchen. De ved, hvad der skal til for at vække forlagenes interesse. I stedet for at sende manuskriptet direkte til forlag, kan du derfor kontakte agenter, der arbejder med din genre. Lykkes det at overbevise dem, tager de sig af kontakten til forlagene og forhandler vilkår – mod at få en procentdel af honoraret ved udgivelse.
Stort forlag eller uafhængigt forlag: Hvad er forskellen?
Ud over de store, traditionelle forlag findes der mange små, uafhængige forlag, som ofte fokuserer på nicheområder. De adskiller sig markant fra de store konkurrenter – og det er relevant for dig som forfatter. Det kan være meget nemmere at finde et uafhængigt forlag til at udgive din bog, og du har ofte mere at skulle have sagt. Da disse forlag sjældent har interne marketing- eller designafdelinger, skal du som forfatter i højere grad regne med at skulle lægge noget arbejde i den del. Du får indflydelse på titel og omslag og er tæt på hele processen. Det er spændende, men betyder også mere arbejde end på et stort forlag.
Uafhængige forlag trykker ofte kun mindre oplag ad gangen. Og da små forlag kun udgiver få bøger om året, er hver enkelt bogs succes afgørende for dem. Du kan derfor gå ud fra, at forlaget er involveret i markedsføringen af din bog – dog med mindre budgetter og et muligvis mindre netværk end de store forlag.
Hvilke muligheder giver selvudgivelse?
Hvor du med et forlag er afhængig af, at din idé bliver godt modtaget og passer ind i programmet, kan du med selvudgivelse komme i gang med det samme – og netop derfor er det et attraktivt alternativ. For det er altså muligt at udgive en bog uden at have et forlag i ryggen. Og hvis du tror, at din bog kun har en chance for at nå ud til et stort publikum, blive inviteret til interviews eller komme i spil til oplæsningsarrangementer, hvis den udgives gennem et forlag – så kan vi berolige dig: Alt dette er også muligt med selvudgivelse.
Der findes i dag store fællesskaber omkring selvudgivelse, og flere selvudgivne bøger bliver repræsenteret på bogmesser som Bogforum, Vild med ORD, krimimessen og fantasyfestivalen. Du kan selvfølgelig også selv arrangere oplæsninger – helt uafhængigt af et forlag. Og: Hvis det lykkes dig at vække interessen hos medier, influencere eller podcastværter, har du også mulighed for at opnå værdifuld PR – du skal blot selv tage initiativet eller få hjælp til det.
Forlag eller selvudgivelse: Hvor tjener du bedst?
Der er stor forskel på forlagsudgivelse og selvudgivelse, når det gælder din avance og finansieringen af bogen. Her er hovedpunkterne:
- Et traditionelt forlag dækker omkostninger til redaktion, tryk, markedsføring osv., – og du skal som regel ikke betale noget på forhånd. Med lidt held (og forhandling) kan du få et forskud, som modregnes i dine senere bogsalg.
- Til gengæld tjener du mindre pr. solgt bog: typisk 5–12 % af nettosalgsprisen. Hvis du selv udgiver din bog, er denne sats betydeligt højere, og du kan beregne din avance ved udgivelse hos BoD ved hjælp af vores prisberegner.
- Dog bærer du som selvudgiver den økonomiske risiko, hvis du vælger at lægge mange penge i professionel hjælp som f.eks. design og redigering eller hvis du har et højt markedsføringsbudget. Med print on demand er den økonomiske risiko heldigvis meget lav, hvad tryk angår. Du undgår både at forudbetale et oplag og du har igen lageromkostninger.
Så: Hvad passer til dig: Selvudgivelse eller et traditionelt forlag?
Nu har du en hel masse information om at udgive din bog. Her kan du få et overblik over, hvad forlag og selvudgivelse kan tilbyde dig i forhold til hinanden:
Et traditionelt forlag …
… påtager sig mange opgaver, men har også mere at skulle have sagt
… har strenge udvælgelseskriterier for, om forfattere og bøger bliver antaget
… bestemmer timing og prissætning
… får som regel trykt store oplag på forhånd
… betyder ofte, at der er lange leveringstider og mindre fleksibilitet
… betaler som regel lavere forfatteravance, men dækker alle omkostninger og betaler nogle gange et forskud
Selvudgivelse …
… giver en høj grad af fleksibilitet; som forfatter træffer du selv alle relevante beslutninger
… udgiver alle bøger, uanset forfatterens genre og popularitet
… giver dig frihed til selv at sætte en salgspris og derigennem også din avance
… betyder, at du som forfatter selv tager dig af omslag, layout og markedsføring (eller bruger bogservices til dette)
Konklusion
Som du kan se, har begge veje hver deres fordele og ulemper, så det er umuligt at sige, hvilken mulighed der er “den bedste”. På baggrund af alle disse oplysninger og erfaringer kan du nu træffe din egen beslutning – og bringe din bog ud i verden på den måde, der passer bedst til dig.