Tips til din forfatterhjemmeside, 1. del

En egen forfatterhjemmeside er et vigtigt instrument til markedsføringen. Her får du nogle tips til, hvordan du kan fremstille din egen forfatterhjemmeside.

1. Generelt

Jo mere overskueligt din hjemmeside er opbygget, jo mere sandsynligt er det, at dine besøgende bliver på siden og bliver interesseret i indholdet. Led dine besøgende derhen på siden, hvor de vigtige oplysninger er at finde. Hvis du ønsker at opbygge en fangruppe, kan du f.eks. placere en tilmeldingsformular til en mailingliste på et synligt område af hjemmesiden. Hvis du ønsker at sælge dine bøger gennem din egen online-boghandel, skal det fremgå tydeligt af siden, f.eks. ved at der findes en indkøbskurv. Det er en god tommelfingeregel at alt på siden kan findes ved hjælp af ganske få klik. Husk at formulere korte og informative sætninger og tekster.

Der findes forskellige Content Management-systemer, der gør det lettere og tilbyder mange brugbare funktioner til at lave din egen hjemmeside med. Nogle er nemme at bruge, andre kræver en længere oplæring. For at du som forfatter kan koncentrere dig om det vigtigste – at skrive – vil vi gerne præsentere Jimdo for dig. Det er let at bruge til at lave en god og overskuelig forfatterhjemmeside.

Før du begynder at opbygge din hjemmeside, bør du overveje dine mål. Tænk over, hvad du vil præsentere, og hvad du vil fokusere på, for eksempel, salget af din bog. Dit set-up af hjemmesiden afhænger af, hvad dit mål er, men de tips, vi giver dig nedenfor, gælder for alle typer af hjemmesider.
Med Jimdo kan du vælge imellem forskellige layout-elementer, skrifter, farver osv. Dine muligheder er ubegrænsede, så det er bare med at komme i gang!

2. Indholdet

Startsiden

Præsentér dig selv og dine bøger kort på hjemmesiden. Helst med et godt og interessant billede af dig selv. Fortæl læserne inden for hvilken genre du skriver, så de med det samme ved, hvad det handler om. Det er godt at tilføje oplysninger om hele indholdet, f.eks med korte teaser-tekster relateret til yderligere undersider.

Om mig

Skriv om, hvem du er – være kreativ, overraskende, fortæl en historie. Og sørg for at de billeder du bruger har en høj kvalitet. Hvis du ikke har et godt foto af dig selv, bør du hellere udelade det.

Bøger

Præsentér dine bøger, som du har udgivet, og link til de sider, der indeholder mere information. Hvis du sælger bøger via din hjemmeside, kan du tilføje muligheden for at købe bogen her. Præsentér din bog med et stort billede på forsiden, en titel og en interessant beskrivelse. Glem ikke bibliografiske oplysninger! Det er interessant at vide for de fleste læsere, om bogen er hardcover eller paperback, hvor mange sider bogen indeholder, og hvad den koster. Hvis du sælger bogen via hjemmesiden, er det smart at tilføje anmeldelser af bogen, hvis der allerede findes nogen.

Generel information

På nogle sidelayouts findes der en menu i højre eller venstre kolonne, på andre er der en footer nederst på siden. Her kan du f.eks. indsætte links til sociale medier, tilmelding til din mailingsliste eller en kontaktknap.

Presse

Her kan du lægge billeder og information ud om dig og din bog, som journalister kan downloade til anmeldelser.

Kontakt

Du bør give dine læsere muligheden for at kontakte dig. Du kan udforme en kontaktformular på din Jimdo-hjemmeside med nogle få klik.

Skab et eget farvekoncept for dit tema. Det kan du f.eks. gøre med Adobe Color. Sørg for ikke at sammenblande konkurrerende farver (f.eks. to meget lyse toner). Rødt på blåt flimrer og er ingen god kombination. Brug hellere komplementære farver, helst to forskellige hvor den ene farve er ”beskidt” og den anden er ”frisk”. Alt indholdet kan skabes i sort og hvidt. Hvis du er usikker på, hvilke farver der passer til hinanden, kan du vælge en grundfarve og arbejde med kontraster.

3. Design

Et smukt design er ikke kun rart at se på, det sikrer også, at de besøgende bliver på din side. Det vækker interesse og tillid til dig og dine bøger.

Tekst og typografi

Læsbarheden er det vigtigste. Lad din stil være tydelig og enkel og brug skrifter uden seriffer og brug ingen display-fonts. Hvis du bruger flere forskellige skrifter, så skal det helst være en med og en uden seriffer. Den serifløse skrift kan anvendes til f.eks. rubrikker og den med seriffer til teksten. Jimdo har et stort udvalg af Google skrifter, som er indstillet på forhånd og frit kan anvendes. Vælg hellere en skrifttype, der er lidt for stor, da der er også vil være brugere, der læser din side på mobilen. En passende afstand er også vigtigt – helst 140 % eller 150 % .
Tænk også på kontrasten imellem elementerne. En stor rubrik skal virkelig være stor og fed tekst virkelig fed. Stærke kontraster gør siden interessant og skaber samtidig en fin oversigt over indholdet.
Anvend rubrikkerne H1 til H3 til at strukturere din hjemmeside.

Billeder

Billeder skal frem for alt vække følelser. Derfor skal de også være i høj kvalitet – hvis ikke kvaliteten er god, er det bedst at udelade billeder. Billederne skal vække sympati hos din læser. Tænk på at hjemmesiden skal afspejle dit værk! Brug en fotograf til dit forfatterportræt og dine produktbilleder. Hvis du bruger billeder fra en billeddatabank, bør du kontrollere, om du har ret til at bruge de udvalgte billeder til dit formål. Brug ikke for mange billeder fra databasen. Billeder af dine bøger eller billeder, som har med emnet i dine bøger at gøre, fungerer bedst.