Sådan laver du et godt forfatterportræt

En professionel præsentation af dig som forfatter er en vigtig del af din bogmarkedsføring, men hvordan er det lige, du bør gribe den an? Vi…

Dit forfatterportræt er en del af din bogs metadata. Som forfatter foretrækker du måske at fokusere på dit skrivearbejde og har ikke nødvendigvis lyst til at nørde med den mere praktiske del af udgivelsen. Ikke desto mindre er bogens metadata – eller katalogiseringsoplysninger, som de også kaldes – af stor betydning for både boghandlere og læsere og i sidste ende for dit bogsalg. De omfatter grundlæggende oplysninger såsom bogens titel, forfatternavn, ISBN, udgiver og udgivelsesår, genre, indbindingstype en beskrivelse af, hvad bogen handler om, samt – i bedste fald – et forfatterportræt.

Ligesom det er tilfældet med de andre metadata, bør du forberede forfatterportrættet omhyggeligt. Selvom der kun er tale om en kort tekst, kan den bidrage væsentligt til din bogs søgbarhed, ligesom den, alt efter bogens genre og emne, kan øge din troværdighed, underbygge din ekspertstatus og skabe nysgerrighed og interesse.

Forfatterportrættet er en beskrivelse af, hvem du er som forfatter med fokus på, hvad der er væsentligt at få frem i forhold til den pågældende udgivelse. Hensigten er, at læseren på få linjer får de mest relevante oplysninger om, hvem der står bag bogen. Vi anbefaler desuden, at du ikke kun inkluderer forfatterportrættet i bogens metadata, men også på bagsiden af bogomslaget.

Når det kommer til strukturen og stilen i dit forfatterportræt, er der nogle grundlæggende regler, du bør følge. Vi giver her en række tips til, hvordan du formulerer en professionel tekst og vælger et passende foto.

Tips til din tekst

Tips til dit foto

  • Din tekst bør være struktureret i en vis kronologisk orden.
  • Teksten bør være skrevet i tredje person.
  • Tre-fem prægnante sætninger er nok. Teksten bør være kortfattet, relevant og interessant for læseren.
  • Forsøg at skabe en kobling til bogen. Det kan omhandle din livserfaring, dit studie, forskning, job, rejser, oplevelser eller lignende.
  • Du kan med fordel tilpasse tonen i dit forfatterportræt efter din ”forfatterstemme” eller bogens genre. Har du fx lavet en tegneserie, kan tonen være humoristisk, mens en fagbog typisk lægger op til en mere saglig tone.
  • Måske har du allerede udgivet en bog, som er blevet godt modtaget. Det kan du nævne her.
  • Nævn eventuelle priser, nomineringer eller stipendier, du har modtaget i forbindelse med din skrivning.
  • Hvis du ønsker at angive tid, bør det være i form af årstal frem for datoer.

  • Brug et aktuelt foto frem for et af ældre dato. Det er mere autentisk og professionelt.
  • Baggrunden bør være rolig eller uskarp, da det er dig, der skal være i fokus.
  • Tænk over, hvad du har på billedet! Din påklædning er vigtig i forhold til, hvad du signalerer til dine læsere. Det bør desuden passe til din personlighed.
  • Glem ikke dit kropssprog!
  • Kig lige ind i kameraet. Vi søger altid  automatisk øjenkontakt for at danne os et første indtryk af, hvem en person er.
  • Overvejer du at have noget andet med på billedet, fx en bog, smykker, hat eller kasket. Vi råder dig til at benytte færrest mulig accessories. Det kan virke forstyrrende, og en hat eller lignende kan skjule ansigtet.
  • Billedet skal have en høj opløsning og være i god kvalitet.
  • Det er desuden en god idé at få taget et udvalg af fotos i samme stil i  både høj- og bredformat. På den måde har du et udvalg til brug i forskellige medier og sammenhænge.
  • Det betaler sig normalt at investere i professionel fotografering for at få de bedst mulige billeder.
  • Sørg for, at du har rettighederne til de pågældende fotos.

Eksempler på forfatterportrætter

Thomas Veber: Ankerliv

Bogen er til alle bådbegejstrede og er en komplet manual til på en enkel måde at få endnu flere oplevelser med sin båd ved at lære ankringens kunst. Efter endt læsning er læseren ekspert i ankring, og til at underbygge sin egen ekspertviden på området har forfatteren i forfatterportrættet valgt at lægge vægt på sin mangeårige sejlererfaring i forskellige farvande i Danmark og internationalt og det faktum, at han allerede har skrevet og udgivet flere bøger om sejlads.


Forfatterportræt


Thomas Veber er forfatter, freelanceskribent og foredragsholder og har skrevet flere bøger om sejlads. Han har sejlet over Atlanten tre gange, sejlet et år i Middelhavet, på Norges vestkyst og hele Østersøen fra Finland i nord til Tyskland i syd.

Du finder bogen her.

Jan Gustafsson: Stille flyder Havanas gader

Jan Gustafsson har skrevet romanen om danske Rubén, der som 19-årig finder ud af, at han er et af 14.000 såkaldte Peter Pan-børn, der i perioden 1960-62 blev sendt fra Cuba til USA som konsekvens  af Castros revolution. Man følger hovedpersonens rejse til Cuba, hvor han forsøger at genvinde sin cubanske identitet og fine sin biologiske mor. I forfatterportrættet, der også er trykt på bogens bagside, kan man som læser forvisse sig om forfatterens indgående kendskab til det miljø og de historiske begivenheder, han beskriver i bogen.


Forfatterportræt


Jan Gustafsson er forfatter og lektor i latinamerikastudier. Han forsker og underviser i latinamerikansk litteratur og kultur på Københavns Universitet og har boet fem år i Cuba. Han har tidligere udgivet romanerne "Havana moon" og "Sommerfuglens skrig". Sammen med den cubanske fotograf Óscar Álvarez Holt-Seeland har han udgivet "Memorias de la utopia. Cuba en los 80 y 90", en beskrivelse af Cuba i tekst og billeder.

Du finder bogen her.

Dorte Daugaard Jensen: Stedmoderskab

Bogen er skrevet til stedmødre, der er kørt sur i rollen som stedmor, til bonusmødre, der er træt af at blive kaldt “onde”og til kvinder, er netop er blevet kæreste med en mand med børn og derfor ønsker at blive klogere på familiemønstre og -relationer. Den henvender sig desuden til de andre familiemedlemmer samt fagfolk, der arbejder med familier. I forfatterportrættet redegøres der for forfatterens omfattende kendskab til emnet – både personligt og i kraft af hendes uddannelse.


Forfatterportræt


Dorte Daugaard Jensen er cand. mag. i europæisk etnologi, hvor hun i 2012 skrev speciale om stedmødres rolle og rettigheder i sammenbragte familier. Hun stiftede i 2014 foreningen StedmorDanmark.dk, der har fokus på at formidle viden om den tabubelagte rolle som stedmor ud fra forståelsen af, at det er til gavn for hele familien, når alle familiemedlemmer har det godt. Siden 2012 har hun debatteret, rådgivet og lavet feltarbejde blandt stedmødre. "Stedmoderskab" er skrevet på baggrund af ovenstående arbejde samt personlige erfaringer med rollen som stedmor.

Du finder bogen her.


Ønsker du at oprette eller ændre dit forfatterportræt?


For at oprette eller ændre dit forfatterportræt skal du blot logge på myBoD, vælge et bogprojekt og derefter klikke på "Kataloginfo". Her finder du feltet "Om forfatteren", hvor du kan udfylde dit forfatterportræt.

Ønsker du at tilføje et foto, eller har du ikke nogen myBoD-konto, bedes du sende dit materiale til info@bod.dk. Så tilføjer vi det for dig.

Skriv et svar

*Obligatorisk felt