Kig med hos BoD – sådan bliver din bog til 2/2

Hos BoD bliver der trykt mere end 25.000 forskellige titler hver dag, mange i blot 1 eksemplar ad gangen. Hvad sker der fra modtagelsen af…

15.08.2017 · BoD Generelt · Udformning · Viden om

Når du har færdiggjort dit bogprojekt hos BoD, er næste skridt, at din bog bliver registreret eller katalogiseret: Det vil sige, at BoD overfører informationerne om din bog (metadata) til boghandelskatalogerne. I Danmark er der to centrale kataloger – Bogportalen, som er platformen, der forbinder boghandlerne med forlagene og deres trykte bogtitler og PubHub, som er platformen til distribution af e-bøger til alle relevante danske shops. Der går kun kort tid fra din bog og e-bog er registreret til den kan bestilles i den fysiske boghandel samt i alle relevante onlineshops.

Fleksibel tryk af bøger efter behov

BoDs udgivelseskoncept går ud på først at producere din bog, når der er en efterspørgsel. Det vil sige, at vi først trykker, når der kommer en bestilling – efter Print-on-Demand-princippet. Helt konkret betyder det, at din bog ikke som udgangspunkt står fysisk i boghandlen eller ligger på lager, i stedet ligger dine bogfiler klar til tryk hos BoD, og bogen bliver først produceret og sendt, når der kommer en bestilling på den. Vi trykker præcist det antal, der bestilles, uanset om der er tale om én enkelt bog eller flere ad gangen. Bogen er trykt og sendt og fremme hos læseren inden for få dage.

Der er mange fordele ved Print-on-Demand. Som forfatter behøver du ikke at betale forud for produktionen af et oplag eller have omkostninger ved lagringen af dine bøger. Desuden er det en miljøvenlig måde at producere bøger på, da der ikke trykkes flere, end der er brug for, og man på den måde undgår at skulle makulere et overskydende lager.

Der bliver dagligt produceret op mod 25.000 forskellige titler hos BoD. Paperback, hardcover eller spiralryg, stort eller lille format, med eller uden farvesider, der er en bred vifte af muligheder, når din bog produceres i BoD-produktionen ved hjælp af de mest moderne digitaltrykmaskiner.

Vores produktion har et areal på ca. 6000 m2 og her sørger mere end 100 medarbejdere for at styre alle processer i forbindelse med produktionen af din bog: at bogblokken (bogens indmad) og bogomslaget bliver trykt, at bøgerne bliver limet og bundet ind, og at bogen til sidst bliver pakket og sendt ud til kunden.

Det er en vigtig del af vores firmaprofil at producere bæredygtigtPrint-on-Demand er i sig selv er en miljøvenlig produktionsproces. Desuden anvender BoD FSC-certificeret papir og lægger stor vægt på at have en tidssvarende energipolitik.

Bogbestillinger

BoD får dagligt tusindvis af bogbestillinger. På den ene side kommer der bestillinger fra læsere, anmeldere, boghandlere og grossister direkte ind vores system og på den anden side bestiller mange forfattere eksemplarer af deres egne bøger via myBoD til brug til markedsføring af deres bog. Til at begynde med sker der ikke nogen speciel opdeling af ordrene, og de behandles alle som om, de var ens. Først senere bliver de opdelt i grupper. Her er bogudstyret et vigtigt kriterium. Alt efter hvilket udstyr en bog har, som bogformat, farvesider, papirvalg, eller laminering, bliver ordren tildelt en gruppe.

Produktionen af bogblokken

Med BoD har du mange muligheder for at vælge forskellige papirtyper, formater og omslagstyper. I det følgende kan du læse om produktionen af paperback- og hardcoverbøger. Du kan alternativt også vælge en bog med Wire-O, garnhæftning eller klammehæftning.

Du kan til bogblokken vælge i mellem to trykvarianter: BoD Standard og – Premiumtryk, hvor bogen trykkes på henholdsvis ruller eller ark.

Premium-tryk

Premiumtryk giver mulighed for en meget høj trykkvalitet. Det anvendes til bøger med 90g-papir, 200g fotobrilliant, 120g mat fotopapir, Wire-O bøger og hæfter, eller hvis du lægger særlig vægt på farvernes fremtoning.

Takket være den såkaldte ColorPlus-teknologi er det muligt at integrere et hvilket som helst antal farvesider i bogblokken. De bliver trykt med toner, som giver den bedst mulige farvekvalitet. Farvesiderne kan frit placeres i bogblokken.

Standard-tryk

Når der anvendes Standard-tryk, bliver der trykt mange bogblokke lige efter hinanden på én stor papirrulle. Hvis du har en paperback med meget tekst i sort/hvid, egner Standard-tryk sig specielt godt, da den kan trykkes til en attraktiv pris.

Afhængigt af bogens format vælges papirrullen til trykkemaskinen. Siderne bliver derefter foldede og skåret, dog ikke i det endegyldige format, og til sidst bliver bogblokken limet.

Produktionen af en paperback: Fra omslag til færdig bog

Sorteringen af bogblokkene og bogomslagene
En BoD-paperback skal være handy, praktisk og robust. Derfor bliver BoD paperbacks trykt på firefarvet 250g – karton. Du kan vælge i mellem mat, blankt eller strukturpræget laminat. Når omslagene skal lamineres, bliver de lagt i en lamineringsmaskine, som trækker en glat folie over omslagene. Ønskes der en strukturpræget laminering, sker det først senere ved hjælp af en valse. Bogblokke og bogomslag bliver sorteret efter numre og delt op i såkaldte bokse.

Lim-binder
Alle bogblokke går igennem lim-binderen. Til at starte med bliver bogryggen fræset, så der kommer en jævn flade. Derefter kommes der lim på bogryggen og et lille stykke udover.

En medarbejder fører alle bogomslag, som er sorteret efter deres nummer i produktionsgruppen, sammen med den passende bogblok ind i maskinen. Her spiller produktionsstregkoderne en vigtig rolle. Disse bliver af maskinen læst og sammenlignet. Hvis bogomslaget og bogblokken ikke passer sammen, kommer der med det samme en fejlmelding og maskinen stopper. De friskt limede bogblokke er stadig varme og kører på et løbebånd ind i ”afkølings-sneglen”, hvorefter de kommer ind i den tresidede skæremaskine.

Den tresidede-skæremaskine
Ved hjælp af de informationer, der er gemt i stregkoden, indstiller skæremaskinen sig automatisk og skærer helt individuelt bogen til. Som navnet siger, skærer maskinen den overflødige beskæringskant af fra tre sider med skarpe knive.

Produktionen af en hardcover: Fra omslag til færdig bog

En kacheret hardcover eller en hardcover med smudsomslag

Du kan vælge imellem to hardcover-varianter: Kacheret eller med smudsomslag. Til omslaget bruges 400g-karton, som pålimes et rygindlæg. Beregningen og tilskæringen af rygindlægget er helt automatiseret.  Herpå trækkes der farvet efalin over kartonet.

Bogomslaget og bogblokken finder sammen
Til slut finder bogblokken og bogomslaget sammen. Vores maskiner og produktionsstregkoderne spiller igen en vigtig rolle. Ved hjælp af produktionsstregkoden på bogblokken og på omslaget bliver de to dele ført sammen.

Nu bliver bogblokken skåret til sit endelige format, og der limes gaze på bogblokkes ryg. Den slags bogbindergaze kaldes også jaconet.[4])

Indenunder fastsætter vi det dekorative, sort-hvid-stribede kapitælbånd og læsebåndet. Bagefter sættes bogblokken fast i bogomslaget med lim. Dernæst bliver for- og bagsatspapiret sat ind.

For at det er behageligt at åbne og læse i bogen bliver der udefra ved hjælp af opvarmede metalstave, formet en fals, det såkaldte knækpunkt.

Forsendelse af bogen

Bogbestillinger via BoD

De færdige bøger bliver sorteret efter, hvor de skal sendes hen. De bøger, som er blevet bestilt af læsere i vores BoD bogshop eller af forfattere, lander til at starte med i forsendelses-stationen. En medarbejder scanner stregkoden på hver eneste bog for at kunne tilordne en ordre til bogen. Systemet fortæller medarbejderen, hvornår en ordre er fuldstændig. Er en ordre ikke fuldstændig, fordi der mangler enkelte eksemplarer, så bliver bøgerne samlet sammen og nummereret, for så at bliver lagt i den såkaldte kommisionsreol.

Er en ordre komplet, bliver følgesedlen samt fakturaen printet ud sammen med pakkeetiketten og bogbestillingen bliver færdigpakket. Alle pakker, som vejer over 1 kg bliver sendt med DHL. På grund af arbejdssikkerhedsbestemmelser, må en pakke ikke veje over 15 kg. Når alle pakker er klargjort, bliver de stablet på forsendelsesvogne, som bliver hentet og sendt via DHL. (Pakker under 1 kg sendes med alm. post.)

Boghandelsbestillinger

Alle boghandelsbestillinger bliver samlet i såkaldte bokse. Disse bliver afsendt til DBK på forskellige faste tidspunkter. BoD-medarbejdere sætter etiketter med stregkoder på boksene, hvilke indeholder alle vigtige informationer om bogbestillingen. Når stregkoderne læses i grossistens logistikcenter, giver de oplysninger om, præcis hvilke bøger, der befinder sig i den respektive boks. For bogforsendelser, som forlader EU, er der helt bestemte toldregler. BoD er forpligtet til at lave en eksporterklæring og opbevare bogforsendelserne nogle dage, for at muliggøre en eventuel kontrol af told. Først når denne frist er udløbet, må pakkerne sendes af sted.

Vidste du at…

På vores BoD-servere ligger der mere end 2,7 millioner trykklare titler og over 4 millioner bøger forlader årligt BoD-produktionen i Norderstedt.

Papirrullerne til Standard-trykket er 8 til 12 km lange og vejer 860 kg.

For at opnå en optimal atmosfære ved fremstillingen af bøgerne, er det vigtigt, at temperaturen i produktionshallerne altid er på 22 grader, og at luftfugtigheden ligger på 45-65 %.

I og med, at vi ønsker at trykke vores bøger så miljøvenligt og så energibesparende som muligt, benytter BoD sig af energimanagement, som følger tysk national stadard DIN 50.001. Ved selve bogbindingen benytter vi vegant lim, og alle papirrester bliver samlet og senere genanvendt.

Læs også del 1 i artikelserien “Kig med hos BoD”.

Skriv et svar

*Obligatorisk felt