Esther og Morten: fra fri fantasi til forfatterdebut

Hvem er vores forfattere egentlig? Hvor skriver de? Og hvordan kan de inspirere dig? I vores blogstory præsenterer vi forfattere og kommer med bag kulissen,…

Dragen Spyrild har været en del af familien Lind Mollerup de sidste mange år. I de sidste to år har den også haft sin plads i familiens bogreol, hvor den pryder forsiden på Morten og hans niårige datter Esthers debutbog ”Esther og Dragen Spyrild”.

Hvordan det overhovedet kom dertil, og hvordan det har været at udgive en bog sammen, tog vi til København for at finde ud af. En dejlig sommerdag i juni besøgte vi familien, som ud over far Morten og Esther også tæller mor Hannah, Elias på fire år og Ellinor på knap et år.

Vi var nysgerrige på, hvordan de to fik idéen til deres børnebog, og hvordan de har omsat den. I bogen, som er rigt illustreret og velegnet til højtlæsning for de 4-6årige, oplever læseren to verdener, der smelter sammen. Man møder en pige ved navn Esther, som, mens hun leger i haven, suges ind i en fantasiverden, hvor hendes legehus forvandles til et prinsesseslot og hendes kat til en farlig drage.

Idéen om at udgive kom hen ad vejen

Esther og Morten har altid hygget sig med fælles kreative projekter, digtet historier, tegnet og malet – ofte med en tilbagevendende figur, Dragen Spyrild, som omdrejningspunkt. På et tidspunkt fik Morten den idé at samle de mange års materiale til en rigtig bog. Tanken var, at han ville vise sin datter, hvad der er muligt, hvis man blot beslutter sig for det.

"Det var en mulighed for at realisere et ganske særligt projekt sammen med Esther. Og samtidig muliggøre en grundlæggende læringsproces. Det der med at man gør noget færdigt, man har sat sig for, selvom det er forbundet med udfordringer."

Men det krævede en rød tråd, samling af de mange komponenter, dramatisering. Morten gav sig til at nørkle med det og blev hurtigt bidt af projektet. Fra beslutningen om at realisere bogen var taget, gik det lige pludselig stærkt. I løbet af blot tre måneder var ”Esther og Dragen Spyrild” klar til udgivelse.

Alle kan gøre deres bog til virkelighed

Med et krævende job og tre børn mellem 0 og ni år er det ikke ligefrem tid, Morten har mest af. Alligevel satte han sig for, at han og Esthers bog skulle realiseres. Valget faldt på udgivelse med BoD, fordi platformen var overskuelig og prisen god.

"Det er klart, at det er en udfordring at gøre plads til den slags særlige aktiviteter. Men det var vigtigt for mig at skabe tid til det her projekt. Og det har givet os en masse oplevelser."

Alt det far og datter har lavet fælles, er foregået i weekenderne og lignende. I den sidste fase foregik arbejdet med bogen for Mortens vedkommende om aftenen, når resten af familien sov.

Ingen af de to kommer til at glemme den følelse de havde, da de stod med deres bog i hånden for allerførste gang. Eller de mange positive tilbagemeldinger de har fået på deres fælles værk. Men Esther er nu ikke i tvivl om, hvad der har været det allerbedste ved bogprojektet:

"Det hele! At være sammen med min far om det her. Tegne, fjolle, grine."

Kend dine styrker og vid, hvor du har behov for hjælp

Morten er stærk skriftligt, og selve historien og det rent sproglige var der derfor hurtigt styr på. En udfordring var imidlertid at sørge for, at de mange illustrationer kom ordentligt til deres ret. Her fik de hjælp af en god ven, som er vant til at fotografere. Han sørgede for at digitalisere billederne og sikre en høj opløsning.

"I forhold til selve opsætningen af bogen og det rent tekniske omkring bl.a. upload fulgte vi bare vejledningerne på BoD’s hjemmeside."

Selvbestemmelse og særlige øjeblikke

Der er næsten lige så mange grunde til at vælge uafhængig udgivelse som der er forfattere. For hybridforfattere, dvs. forfattere, der også udgiver på traditionelle forlag, kan udgivelse i eget regi være at foretrække for bestemte titler. Fx hvis man ikke har tid til at vente på, at et forlag udgiver bogen.

For andre handler det slet og ret om selvbestemmelse; de vil måske ikke gå på kompromis med, hvor bogens handling finder sted, eller hvem der skal illustrere den. For Esther og Mortens vedkommende har det også hele tiden været deres bogprojekt og ikke noget de har haft intentioner om at overdrage til andre.

Ligesom der er forskellige grunde til at vælge uafhængig udgivelse i første omgang, er motivationen bag de enkelte udgivelser også vidt forskellig. For én forfatter handler det om at hjælpe andre med sin bog, mens det for andre handler om at styrke deres faglige profil. For atter andre handler det om at underholde, eller måske er udgivelsen en måde at bearbejde en bestemt oplevelse på.

For Morten har bogprojektet hele tiden handlet om at tilbringe kvalitetstid med sin datter. Det har været noget helt særligt for de to at have dette projekt sammen. Og udover den ønskede sideeffekt; oplevelsen af at kunne gennemføre det man sætter sig for og lære en masse undervejs, har udgivelsen også ført en lang række andre særlige oplevelser med sig. Som dengang lige efter udgivelsen da Esther havde et eksemplar af bogen med i skole, og hendes klasselærer læste den højt for klassen. Den aften kunne hun næsten ikke sove af bare lykke.

"Det her har været den bedste dag i mit liv."

Eller dengang på Bogforum i København, hvor de kuppede bestsellerforfatter Peter Høegs bogsignering. Esther havde netop fået signeret en boggave til sin mor, hvorefter hun forærede ham et eksemplar af “Esther og Dragen Spyrild”.

"Så sagde Peter Høeg, at han havde en søn på 10 år, som ville blive superglad for den. Og så spurgte han Esther, om hun ville signere bogen for ham! Det var den fedeste oplevelse – vi kunne næsten ikke være i os selv bagefter."

Om forfatterne

Når Morten ikke er kreativ sammen med sin datter eller bruger sin tid på resten af familien eller vennerne, arbejder han hos Novo Nordisk, hvor han har lægeligt ansvar for udvikling af medicinsk udstyr. Selvom jobbet som udgangspunkt intet har med bogudgivelse at gøre, er der alligevel nogle elementer, der går igen:

"Ligesom med bogen er mit arbejde med at udvikle medicinsk udstyr opdelt i tre faser: en forskningsfase, eller kreativ fase om man vil, en udviklingsfase og en lancering til sidst."

Esther elsker at udfolde sig kreativt og er gerne at finde bag sit skrivebord, hvor hun tegner, skriver og klippeklistrer og de sidste år desuden har lavet en lang række fine små hjemmelavede papirbøger – en del af dem naturligvis om drager og andre eventyrvæsener. Til daglig går hun i 3. klasse og nyder, udover at se sine venner, også at danse latin og standard og at spille klaver.

Kommentarer

  • Sikke nu en dejlig artikel om jeres bog. Og som Esther er lige præcis på de foto. Godt Morten du gør sådan noget hyggeligt og rart i tiden sammen med dine unger og flot lille bog. Den er også her på farmors hylde og er læst op til flere gange. Din fantasi er velbevaret Esther. Tak for jer to og resten af jeres lille familie og fotografen!

  • Hvordan er chancerne for at udgive store voksen romaner – nærmest eventyr for voksne? Er der sparring på manuskripterne?

    • Hej Susan
      Mange tak for dit spørgsmål. Du kan udgive lige præcis den eller de bøger, som du gerne vil, med BoD. Hvis du ønsker sparring på dit manuskript, har vi forskellige muligheder for det, bl.a. i form af en redigering. Vores kundeservice er klar til at rådgive dig med udgangspunkt i dit manuskript på e-mail info@bod.dk eller på telefon +45 3337 8777.
      Vi glæder os til at tale med dig.
      Mange hilsner Lisbeth

Skriv et svar

*Obligatorisk felt