Hvem er du?
Mit navn er Kirsten Bloch. Jeg er uddannet bibliotekar, og har de sidste 10 år arbejdet som børnebibliotekar ved Esbjerg Kommunes Biblioteker, hvor jeg blandt andet er med til at planlægge Fantasyfestivalen. Og så har jeg bloggen Læsehest med Fantasy hvor jeg primært anmelder fantasybøger.
Hvordan er du blevet blogger?
Jeg blev blogger mere eller mindre ved et tilfælde. I 2007 skulle hele personalet igennem et kompetenceforløb med fokus på digitale ressourcer, kaldet 23 Ting. Allerførste opgave var at oprette en blog, og her fik jeg idéen, at jeg kunne bruge bloggen til at anmelde de fantasybøger, jeg læste. Jeg savnede nemlig et sted, hvor jeg kunne få inspiration til nye læseoplevelser inden for fantasygenren, og tænkte, at jeg sikkert ikke var den eneste. De første år var frekvensen af anmeldelser forholdsvis lav, men fra 2011 begyndte jeg at få struktur på det, og siden er frekvensen steget stille og roligt, mens mine anmeldelser er blevet længere og mere detaljerede.
Hvilke tekster blogger du om og hvorfor?
Jeg blogger primært om fantasybøger, selvom der også kan snige sig andre bøger fra de fantastiske genrer, for eksempel science fiction og dystopi, ind. Jeg har elsket fantasygenren, lige siden jeg som barn fik læst Hobbitten af J.R.R. Tolkien højt, og det er uden tvivl den genre, der står mit hjerte nærmest. I mange år var fantasy, med undtagelse af Tolkien, ugleset i litterære kredse, og selvom Harry Potter-bølgen og diverse filmatiseringer i 2000´erne, og Game of Thrones i 2010´erne, har gjort genren mere populær og anerkendt, så er der stadig i Danmark en opfattelse af, at genren primært er for børn. Netop det er noget jeg gerne vil hjælpe med at gøre op med, og det er en af grundene til, at bloggens fokus er fantasygenren.
Bloggeren
Kirsten Bloch har i mere end 10 år skrevet om bøger, særligt inden for fantasygenren, på sin blog "Læsehest med Fantasy". Hun arbejder desuden som børnebibliotekar ved Esbjerg Kommunes Biblioteker, hvor hun også er med til at planlægge den årlige Fantasyfestival.
Hvad lægger du vægt på i en tekst?
Der er flere ting jeg lægger vægt på, når jeg læser en bog.
Først og fremmest er der selve historien. Er den spændende, hænger den sammen, og flyder den, trækker det op. Er den derimod langtrukken, kedelig og fuld af plothuller trækker det ned.
En anden ting jeg lægger mærke til, er, om historien er original. Minder den for meget om for eksempel Harry Potter eller Ringenes Herre kan den blive kedelig, da historien bliver for forudsigelig, og kommer til at minde om genbrug. Det betyder ikke, at man ikke kan lade sig inspirere af andre forfatteres universer, men der skal være noget anderledes og originalt, hvis historien skal kunne bære sig selv.
Dernæst er der universopbygningen, som er særdeles vigtig i fantasy. Hænger det sammen, er det troværdigt, og følger forfatteren de regler vedkommende selv har opstillet for universet. Gode beskrivelser er særdeles vigtige, så læseren får et levende indtryk af det fremmede univers.
Også personerne er noget jeg lægger vægt på, når jeg læser en tekst. Virker de levende, menneskelige og realistiske, eller er de stereotype, og ikke til at skelne fra hinanden. Og det gælder både hoved- og bipersoner. Er det kun hovedpersonen læseren lærer at kende, kan historien blive flad og kedelig.
Sidst, men absolut ikke mindst, er der det rent grammatiske. Stavefejl, konsekvent forkert tegnsætning, unødvendige gentagelser, mærkelige ordvalg, og forkert orddeling trækker alt sammen ned. Det samme gør det, hvis personerne pludselig, uden forklaring, skifter navn undervejs. Kælenavne er fint, men brug dem med måde. Har personer mere end et eller højst to kæle- eller kaldenavne bliver det forvirrende for læseren. Og så har jeg personligt et problem når personer bruger ligger/lægger forkert.
Hvordan arbejder du som blogger, hvilken proces ligger bag en anmeldelse?
At være bogblogger er en langt mere tidskrævende proces end de fleste tror. I snit bruger jeg 6-7 timer per anmeldelse (dvs. tæt på en almindelig arbejdsdag), men jeg kan også bruge helt op til 20 timer. Og jeg læser endda temmelig hurtigt.
Tidsforbruget afhænger af flere ting. For det første bogens længde. En kort bog på 70-100 sider tager ikke så lang tid at læse som en bog på 800-900 sider. Bogens tryk har også en del at sige for læsetempoet. Er det stor skrift i en læsevenlig skrifttype, så går læsningen hurtigere, end hvis det er en lille skrift i en gnidret skrifttype, eller hvis skriften er i en anden farve. Men også det rent sproglige spiller ind på, hvor lang tid det tager at læse en bog. Er bogen fuld af stavefejl, mærkelige formuleringer eller andet, tager det længere tid at læse bogen, end hvis sproget er grammatisk korrekt og har et godt flow. Noget andet, der spiller ind på tidsforbruget, er, om det er en positiv eller negativ anmeldelse. En negativ anmeldelse tager for mig længere tid at skrive end en positiv.
Det er altid sværere at give kritik end at rose, og som bogblogger, og anmelder i det hele taget, gælder det om at have argumentationen i orden, samtidig med at man viser respekt for forfatteren, og det arbejde, der er lagt i bogen. Men det er også vigtigt, at man er 100% ærlig. Som bogblogger modtager jeg ikke penge for anmeldelser, og derfor er min troværdighed altafgørende. Er jeg ikke ærlig, mister jeg min troværdighed, og det er hverken læserne af bloggen, forfatterne, eller jeg tjent med. Det er en svær balancegang, hvor der ikke skal meget til at blive misforstået, og det kræver, at man er omhyggelig med ordvalg og korrekturlæsning af indlægget. Og det tager tid.
- Jeg finder den bog jeg vil læse.
- Jeg tager billeder af bogen til Instagram og Facebook.
- Jeg redigerer billede/billeder og gør det/dem klar til brug.
- Jeg går på Goodreads, hvor jeg finder bogen og markerer den som Currently Reading.
- Jeg læser bogen.
- Jeg reflekterer over bogen og finder ud af, hvad jeg synes om den.
- Jeg går på Goodreads og markerer bogen som Read og giver den stjerner (på Goodreads, jeg bruger ikke stjerner på bloggen).
- Jeg finder billede af bogforsiden til brug på bloggen.
- Jeg skriver anmeldelsen på bloggen.
- Jeg føjer link til anmeldelsen til på undersiden Anmeldelser på bloggen.
- Jeg går på bloggens Facebook-side, hvor jeg skriver en kort teaser og linker til anmeldelsen.
- Jeg går på Instagram og skriver en teaser til anmeldelsen på bloggen.
Er det en bog jeg har modtaget til anmeldelse fra enten forlag eller forfatter, er der 5 ekstra trin:
- Jeg kontakter/bliver kontaktet af forlag eller forfatter om anmeldereksemplar.
- Jeg får svar/svarer på henvendelsen.
- Jeg modtager bogen med posten.
- Jeg poster billede af modtagelsen på Instagram med tagging af forlaget og/eller forfatteren, afhængigt af hvem der har sendt bogen.
- Jeg sender en mail til forfatter/forlag med link til anmeldelsen og bloggens Facebook-side, og takker for bogen igen, når den er anmeldt.
Hvad synes du om selvudgivelse?
Så længe håndværket er i orden, kan selvudgivelse være fint. Det er begrænset hvor mange bøger de traditionelle forlag udgiver om året, og derfor kan det være svært at komme igennem nåleøjet. Omvendt skal man som selvudgiver være klar over, at man tit selv skal stå for en hel del af det, som forlaget normalt tager sig af. Blandt andet korrekturlæsning, redigering, omslagsdesign og PR. Og her er det vigtigt, at man ikke går på kompromis. Find betalæsere der kan hjælpe dig med at finde plothuller, og få nogen til at hjælpe dig med korrekturlæsningen, så stavefejl, tegnsætning og grammatik er på plads, før bogen bliver trykt.
Jeg har anmeldt flere selvudgivne bøger, og mens mange af dem har været gode, så har der også været en del imellem, som kunne have haft gavn af en grundigere korrekturlæsning. Og det er synd, når historien ellers er god.
Har du nogle tips til forfattere, som gerne vil have deres tekster anmeldt?
- Sørg for at korrekturlæsningen er i orden. Stavefejl, manglende eller forkert tegnsætning, for mange gentagelser, og dårligt sprog trækker alt sammen ned, og er historien ellers god, er det ærgerligt, hvis det er rent tekniske ting, der giver negativ respons.
- Vær ikke for utålmodig. Jeg, og andre bogbloggere, blogger i vores fritid, og kan have flere anmeldereksemplarer liggende, som skal læses før din bog. Derfor kan der gå noget tid, før anmeldelsen er klar. Du og din bog er ikke blevet glemt, og jeg skal nok få den læst, når jeg får tid til det.
- Min anmeldelse er altid 100% ærlig. Og det betyder, at din bog kan risikere, at få en negativ anmeldelse. Det er ikke et personangreb, hvis det sker, men udelukkende et udtryk for min personlige mening om bogen, og at lige den bog ikke var et match for mig. Smag og behag er forskellige, og at jeg ikke bryder mig om bogen, betyder ikke, at andre læsere ikke vil kunne lide den.
- Hold en god tone. Har du kontaktet mig om at få din bog anmeldt, forventer jeg, at du holder kommunikationen i en god tone. Som tidligere nævnt, er det ikke et personangreb, hvis din bog skulle få en negativ anmeldelse. Selvfølgelig må du være uenig med mig, men det er ikke en grund til at overfuse mig, forlange at jeg skriver anmeldelsen om, eller lave offentlige personangreb på de sociale medier. Selvom det lyder barsk, er det desværre nødvendigt at sige det, da det er noget flere bogbloggere har oplevet.