e-bøger. Ja, nej, måske?

I juni er BoD's e-bøger blevet tilgængelige for eReolen, som er folkebibliotekernes forening til at drive og udvikle udlån af e-bøger og netlydbøger i Danmark.…

Er e-bøger i det hele taget en god idé? Da teknologien til at udgive bøger elektronisk blev udviklet, var der nogle, der spåede, at denne nye mulighed ville betyde døden for den trykte bog. Denne profeti er  dog ikke gået i opfyldelse.

Salget af e-bøger udvikler sig langsomt og samtidig har den nye teknologi, præcis som det tidligere er sket i film og musikbranchen, sat pres på branchen og eksisterende ordninger. I den danske bogbranche står slaget særligt om, hvordan bibliotekerne skal have mulighed for at udlåne e-bøger – det vender vi tilbage til.

Kunne du tænke dig en e-bog?

Lad os først opholde os ved selve e-bogen. Hvis du har besluttet at udgive en trykt bog med BoD Classic eller BoD Comfort, så kan du uden videre vælge at udgive bogen som e-bog samtidig. BoD sørger så for, at din trykte bog bliver sat op i en e-bogsudgave.

Du kan også vælge at udgive en e-bog, uden samtidig at udgive en trykt bog. Med BoD E-bog er det gratis at udgive en e-bog. Du skal derfor bare beslutte om du synes, at er en god idé at udgive en e-bog?

Det er helt op til den enkelte forfatter at vælge e-bog til eller fra, dog er det værd at overveje at elektronisk distribution af en bog går meget hurtigt og at en e-bog generelt betyder, at det er nemmere at søge bogen frem.

Samtidig giver mange online boghandlere adgang til en læseprøve, som netop kan være med til at overbevise en læser om at købe bogen.

Mere info

Det koster ikke noget at udgive en e-bog. Du kan læse mere om at udgive en e-bog her.

Hvis du har en ny bog på vej eller overvejer en ny udgave så er det måske nu, du skal udgive både en e-bog og en trykt bog? Du kan læse mere her.

Udlån af e-bøger?

Tilbage til eReolen og debatten om udlån af e-bøger, for den er langt hen af vejen også relevant for beslutningen om at udgive en e-bog. Særligt agumenterne for at sige ja tak til at låne sin e-bog ud er gode at notere sig i overvejelserne om at udgive en e-bog eller ej.

Når man som BoD forfatter har besluttet sig for en e-bog, så skal man også tage stilling til om man vil give eReolen mulighed for at låne den ud. Der er nemlig delte meninger blandt både forfattere og forlag om, hvorvidt det er en god forretning at låne sine e-bøger ud.

Tilhængerne af at låne e-bøger ud fokuserer på, at udlån gør det er muligt at øge kendskabet til bogen, nå ud til flere læsere, forlænge bogens “levetid” og opnå en ekstra indtægt.

Nogle forlag stiller dog ikke e-bøger til rådighed for udlån på eReolen, mens andre stiller en udvalgt del af deres titler til rådighed for udlån. Når forlagene er tøvende i forhold til e-Reolen, bunder det i en bekymring for, om udlån af e-bøger kan risikere at skade salget af e-bøger.

Fortalerne for eReolen mener, at e-bogsudlån kan være med til at øge antallet af læste bøger og påpeger, at der godt kan ske en stigning i udlån af e-bøger samtidig med, at der sker en stigning i salg af e-bøger. Med andre ord, det samlede antal læste e-bøger kan stige, og den situation er til gavn for branchen totalt set.

ereolen

For læseren er det gratis, at låne en bog på eReolen ligesom det er gratis at låne trykte bøger på biblioteket. Netop fordi det ikke er forbundet med omkostninger at låne bogen så påpeger fortalere for udlån, at læserne er mere åbne for at læse nye ukendte titler og forfattere.

Hos BoD har vi altså valgt, at indgå en aftale med eReolen og lade den enkelte forfatter selv vælge om den enkelte e-bog skal kunne blive lånt ud.

Det er her vigtigt, at være opmærksom på, at det er eReolens materialeudvalg, der bestemmer, hvilke bøger der skal lånes ud på eReolen.

Forlaget – i dette tilfælde BoD – sørger alene for at e-bogen bliver tilgængelig i et elektronisk katalog, at eReolen har adgang til en læseprøve og at der er indgået en kontrakt om en afregningsmodel.

Herefter er det op til eReolen om e-bogen kommer på “de elektroniske hylder”. Hvis du gerne vil vække bibliotekernes interesse for din bog uanset om det er en trykt bog eller en e-bog, så kan du med fordel læse Michael Linde Larsens artikel om lektørudtalelser, der giver et værdifuldt indblik i, hvad biblioteker generelt lægger vægt på, når de vælger bøger.

Mere om eReolen

eReolen er en forening af danske biblioteker, der har ansvar for at drive og udvikle bibliotekernes tilbud af e-bøger og netlydbøger.

Du kan læse mere om eReolen her

Du kan læse mere om BoD og eReolen her

Er det så en god idé for en uafhængig forfatter hos BoD, at sige ja tak til udlån via eReolen? For rigtige mange BoD forfattere er svaret: ja det er en god idé. Du skal som forfatter naturligvis være klar over, at der er en risiko for et mindre e-bogs salg, men for de fleste BoD forfattere giver udlån via eReolen en mulighed for at øge kendskabet til bogen og til at nå flere læsere.

Kommentarer

  • Hej!
    Jeg har fire e-bøger liggende på SAXO! Hvordan kan jeg lægge dem ind hos jer på den nemmeste måde? (de er i pdf)
    De venligste hilsner
    Bo rasmussen

    • Kære Bo

      Mange tak for din mail. Vi ville blive meget glade, hvis du også udgav bøgerne hos BoD. Jeg må dog først for en god ordens skyld gøre opmærksom på, at du kan have en kontrakt med Saxo, der kan betyde, at du i en vis periode ikke kan udgive bøgerne hos andre forlag, så jeg vil opfordre dig til at undersøge dette.

      Hvis du gerne vil udgive e-bøgerne hos BoD, så vil du skulle registrere dig i MyBoD og herefter vil du få mulighed for at uploade dine filer i et program der hedder EasyEditor. Du kan uploade filer i enten Word eller Epup format. Hvis du forsat er interesseret, så har du mulighed for at sende dine kontaktoplysninger til info@bod.dk, så vil kunderservice meget gerne kontakte dig og guide dig gennem processen.

      med venlig hilsen

      Jeanette Teglgaard

  • Men sådan rent praktisk, køber bibliotekerne så e-bogen, der kan udlånes på e-reolen, så forfatteren modtager royalties?

    • Kære Lene. Mange tak for din henvendelse. Almindelige biblioteker køber bogen og låner den herefter ud. Forfatteren får derefter bibliotekspenge efter, hvor mange bøger bibliotekerne har købt. Med e-bøger er det lidt anderledes. eReolen får lov til at låne bogen ud, og hvis bogen bliver lånt ud, så får forfatteren et beløb pr. udlån. Med venlig hilsen Jeanette Teglgaard

Skriv et svar

*Obligatorisk felt