I næste artikel fortæller vi dig om processen, efter at bogen er blevet bestilt, om hvordan trykkeprocessen foregår, og om hvordan logistikken håndteres, så bogen når frem til modtageren.
Fra registrering til frigivelse
Når du laver dit bogprojekt i myBoD, begynder du med at vælge, hvilket BoD-produkt, du ønsker. Derfra er der seks trin, til bogen er klar til frigivelse. Det spiller ingen rolle, hvor lang tid, du bruger på at gå gennem processen. Dit bogprojekt vil blive gemt, og du kan til hver en tid logge dig på og arbejde videre i det, når det passer dig.
Nedenfor kan du klikke dig genem processen trin for trin.
Trin 1
På første trin i processen skal du vælge, hvilket BoD-produkt, der passer bedst til din bogudgivelse. Når du udgiver en bog, der skal kunne købes i boghandlen, så kan du vælge mellem: BoD Classic, BoD Comfort eller BoD E-bog.
Trin 2
Andet trin i processen handler om titlen, formatet, prisen og et ISB-nummer til din bog og e-bog.
Du skal beslutte dig for, hvad titlen på bogen skal være og, hvis du har valgt at udgive en trykt bog, så skal du også vælge formatet til bogen. Du skal vælge papirfarve og papirkvalitet, størrelsen på bogen og om, den skal have farvebilleder.
Du skal også beslutte dig for en pris til salg for din bog, hvilket både har betydning for salg og for din forfatteravance.
Til din e-bog har du mulighed for at vælge en kampagnepris, så din e-bog de første uger kan sælges til en favorabel pris. Det er medvirkende til en effektiv markedsføring.
Hvad enten du udgiver en trykt bog og eller en e-bog, har du i begge tilfælde brug for et ISBN, hvilket du får stillet rådighed af BoD. Vi giver dig også mulighed for at downloade stregkoden til omslaget.
Obs: Stregkoden er uundværlig for salget: Den benyttes i vores BoD-produktion, og når bøgerne sendes, desuden er det en forudsætning for, at boghandlen kan scanne bogen og få de data om bogen, som er gemt i stregkoden.
Trin 3
I dette trin af dit bogprojekt handler det om at angive meningsfyldte kataloginformationer, så din titel kan blive fundet af læserne, og at de får lyst til at købe din bog.
Derfor skal du tage dig god tid. Planlægger du udgivelsen af en bogserie? Hvis ja, skal du angive navnet på den serie, som titlen er en del af og evt. nummeret på bindet.
Din bagside-/katalogtekst og dit forfatterportræt giver læseren afgørende informationer om indholdet, derfor er det meget vigtigt, at de er formuleret skarpt og giver læseren lyst til at læse din bog.
Jo mere nøjagtigt bogens varegruppe defineres, desto lettere kan læserne finde din bog. Vælg dine nøgleord med omhu, for jo mere målrettede de er, jo bedre kan læsere og boghandlere finde din titel.
Er alle relevante onlineshops og den danske boghandel ikke nok for dig? Så kan du helt gratis tilvælge internationalt salg. Din bog vil så også kunne bestilles i USA, Canada, Storbritannien og Australien.
Til dine e-bøger kan du vælge e-bogs udlån. Hvis du vælger at benytte dig af e-bogsudlån, kan din bog lånes via tjenester som fx eReolen.dk. Vælg også, hvilken kopibeskyttelse du vil have til din e-bog, enten et læsevenligt vandmærke eller en hård DRM (Digital Rights Management).
Hvis du har interesse i, at dine læsere får adgang til online bogsøgning, hvilket giver dine potentielle læsere mulighed for at bladre i din bog online, inden de køber den, kan du gratis tilvælge online bogsøgning.
Trin 4
På det fjerde trin er det tid til at uploade og tjekke dine bogfiler
Lige så snart du har uploadet dine bogfiler, er du næsten kommet til vejs ende.
Er du i gang med en BoD E-bog, kommer du på dette tidspunkt frem til vores easyEditor. I easyEditor kan du skrive og udforme din e-bog. Om kort tid vil du også kunne uploade en færdig ePub-fil.
Vi har brug for en fil med dit manuskript til den trykte udgave af din bog. Du kan uploade en trykklar PDF direkte i myBoD. Som alternativ til din egen trykfærdige PDF-fil kan du anvende printerdriveren easyPrint og på den måde overføre en trykfil til BoD fra et hvilket som helst program.
Har du allerede designet et bogomslag? Din omslagsfil kan du også uploade direkte som PDF-fil. Det er vigtigt, at din omslagsfil indeholder alle sider af bogomslaget, dvs. for- og bagside samt bogryggen – i én og samme fil. (undtagelser er bøger med Wire-o). Husk også at lægge beskæringskanten til.
Alternativt kan du helt gratis bruge BoD easyCover. Det er et værktøj, hvor du tager udgangspunkt i en af vores mange omslagsskabeloner til at lave dit omslag. Du kan vælge imellem forskellige farver, og ved en del af skabelonerne kan du gøre omslaget helt individuelt ved at uploade dit eget billede eller foto. easyCover omslaget har altid det korrekte format.
Efter du har uploadet omslags- og bogblokfilerne, er det eneste, du skal gøre at vente. Imens BoD tjekker dine print-filer.
Hvis dine filer ikke opfylder vores tekniske krav, får du en meddelelse om, at der er fejl i din fil. I testresultatet kan du læse, hvilke fejl, der er fundet i den overførte fil, og du bliver opfordret til at korrigere filen. Først når dine filer er uploadet, kan du komme videre til trin 5.
Trin 5 og 6
Nu drejer det sig for dig kun om de sidste formaliteter, inden du endeligt kan frigive dit bogprojekt. Derefter tager BoD over, og meget snart bliver det muligt at bestille din bog i boghandlen.
- Passer formatet af dine trykfiler sammen med dine angivelser i myBoD?
- Er skrifterne integrerede?
- Passer sideantallet, og er det deleligt med 4? Af produktionstekniske årsager er dette punkt særlig relevant: er der for få sider, vil der blive tilføjet tomme sider til din bogblok.
- Har dine billeder en profil? For at opnå et ensartet trykkeresultat giver BoD billeder, som ikke har en profil, en sRGB- farveprofil, og gennemsigtigheden i billederne vil evt. blive tilpasset.
Fra frigivelsen af dit bogprojekt til udgivelsen af din bog
Du har nu gennemført alle 6 trin i myBoD og frigivet dit bogprojekt!
Nu skal du blot vente et par dage til din titel er tilgængelig i hele den danske boghandel, og potentielle læsere vil kunne finde din bog.
Men hvad sker der egentlig i mellemtiden, og hvordan kommer dine trykte bøger /printbøger og e-bøger ud i handlen? BoD tager sig af de næste trin fra e-bogs konverteringen til katalogiseringen. Desuden bliver hver eneste bog-fil tjekket enkeltvist og personligt.
Læs her, hvilke faktorer og kvalitetskendetegn vi tager hensyn til.
Første manuelle tjek af bog-filerne
Efter modtagelsen af et bogprojekt bliver hver eneste bogfil tjekket af en BoD-medarbejder. Der bliver for eksempel taget hensyn til følgende:
- Har bogblokken en kolofon?
- Er ISBN korrekt?
- Findes der tydelige fejl, for eksempel i titlen? Obs: Denne kontrol erstatter ikke en professionel korrekturlæsning.
- Er for- og bagsiden af bogomslaget i den rigtige rækkefølge?
- Er der en stregkode på omslagets bagside? Hvis den mangler, bliver den senere sat ind af BoD.
- Der foretages også en kontrol af indholdet. Her bliver der særligt set på, om indholdet er lovligt, om det fremsætter politisk ekstreme holdninger eller nedgør personer. Processen foregår i flere trin. Først tjekker erfarne medarbejdere de indleverede manuskripter samt billeder. Dernæst bruger vi en speciel software til at søge efter kritiske nøgleord. En problematisk titel vil til slut blive bedømt af en ekspertkommission.
Andet manuelle tjek og frigivelsen af din titel til salg
Efter det første tjek af dine bog-filer, følger kontrollen af kataloginformationerne. Disse er særdeles vigtige for katalogiseringen i Bogportalen og i alle bogshops.
- Findes der en bagsidetekst?
- Er varegruppen rigtig? Den kan evt. tilpasses.
- Er nøgleordene valgt rigtigt. BoD kan evt. senere ændre nøgleordene efter behov.
- Er butiksprisen valgt, så forfatteren får en avance.
Når alle kataloginformationer er der, bliver de frigivet af BoD og videregivet til boghandelskatalogerne. Allerede få dage senere er din trykte bog/printbog registreret hos Bogportalen og kan bestilles i hele den danske boghandel samt i alle relevante bogshops.
E-bogskonvertering & kvalitetskontrol
Hvis du har bestilt en gratis e-bog til dit BoD Classic eller dit BoD Comfort projekt, vil dine trykfiler bliver brugt som grundlag for konverteringen til e-bogen. Det mest gængse format er ePub. Layoutet bliver tilpasset, så det f.eks. bliver muligt at skalere siderne. Dvs. at i modsætning til dine mere statiske trykfiler, er ePub-filen fyldende, og dermed er det muligt at læse den på forskellige læseapparater. Typiske elementer som titelbladet og sidenummeringen falder bort, men til gengæld kommer der andre praktiske funktioner til. På den måde får læseren mulighed for at klikke sig igennem de enkelte kapitler via indholdsfortegnelsen og søge efter bestemte tekstafsnit samt via links at blive ført til eksterne websider.
- Er alle retningslinjer, som e-bogshandlen har, opfyldt? Dvs. er billedstørrelse, formatering og billedopløsning i orden?
- Er navigationssystemet i orden, og er det brugervenligt?
- Virker søgefunktionen?
- Kommer man til den pågældende website via de eksterne links?
- Er der links til reklamesider? (Disse vil da blive fjernet). Bemærk: Onlineshops som Apple iBooks eller Amazon tillader ikke, at der er links til andre shops eller, at der er angivet en butikspris.