Brudstykker

I 2014 vandt Kamilla Tolnø novellekonkurrencen: På Vej. Konkurrencen var udskrevet af Rudersdal Bibliotekerne og BoD. Førstepræmien var en udgivelse med BoD, og nu har…

Vil du fortælle os, hvordan ideen til ”Brudstykker” opstod? Hvilken idé ligger bag dit bog-projekt?
I første omgang havde jeg faktisk tænkt mig at skrive en roman, som jeg kunne udgive ved hjælp af mit gavekort. Men det blev løbende klart, at jeg ikke havde én idé og ét plot, som jeg ville lave til en roman.

I stedet havde jeg mange forskellige, hvilket ledte videre til ideen om en novellesamling. I en novellesamling havde jeg bedre mulighed for at udvikle videre på mange af mine ideer, få dækket mange temaer og på samme tid prøve mig lidt frem.

Jeg er stadig en ny og ung forfatter, så det har været sjovt at have ultimativ frihed til at bevæge mig rundt i forskellige historier, miljøer og temaer. Samtidig har det givet mig mulighed for at få en mængde feedback på de forskellige noveller fra dem, der har læst, og det har givet mig en bedre idé om, hvilken retning jeg skal gå i.

Dine noveller foregår i et magisk realistisk univers. Hvor finder du inspirationen til historierne og de ”magiske” omgivelser de foregår i?
Da jeg gik i gymnasiet, mens jeg skrev novellerne, stammer mange ideer og indtryk derfra. Ikke nødvendigvis hvad jeg selv oplevede, men også hvad jeg observerede om og med andre.

Tolnoe_Kamilla_final

MERE INFO
Kamilla Tolnø har nu som 19 årig udgivet sin første novellesamling: “Brudstykker”. Bogen indeholder 13 noveller, der foregår i et magisk realistisk univers.

Det magiske element har jeg i størstedelen af novellerne brugt som en metafor eller til at understrege min pointe og mening med novellen. Siden udgivelsen har jeg også fået af vide af mine læsere, at de ofte har haft brug for tid til at tænke over hver enkelt novelle, før de gik videre til den næste, netop fordi de magiske elementer på én gang forsimpler og slører temaet.
Eksempelvis er der i novellen ”Hjerte” det magiske element, at hovedpersonen bogstaveligt talt har et hjerte, der er for stort til hendes krop. I novellen ”Øl” blev hovedpersonens underbevidsthed gjort til en reel person, igen takket være de magiske elementer. På den måde giver de magiske elementer mig mulighed for at fortælle en ny historie om et klassisk tema.
Mockup_Brudstykker_450x480

MERE INFO
Kamilla Tolnø vandt i 2014 en skrivekonkurrence, hvor præmien var en bogudgivelse. Præmien er nu omsat til novellesamlingen “Brudstykker”.

Bogen er teknisk velfungerende, hvilket er ekstra udfordrende, når der skal opbygges alternative universer, som skal beskrives overbevisende. Hvordan arbejder du med at udvikle og beskrive disse universer?

Alle mine historier og ideer er meget bygget op omkring de universer og miljøer, de foregår i. Det er ofte omgivelserne, der står klarest for mig, ofte tydeligere end personer og situationer.

Det er flere gange sket, at jeg har en tydelig idé om det sted, historien skal foregå, men hvor det ikke nødvendigvis skal stå klart, hvad handlingen skal være.

Dette var blandt andet tilfældet med novellen ”Asfalt”, hvor jeg fik ideen, at hovedpersonen skulle gå på en vej – men ikke nødvendigvis hvor eller hvorfor.

Derfor falder det mig naturligt at have fokus på miljøet, ikke mindst fordi universet i mange af novellerne spiller en afgørende rolle for forståelsen af situationen.

I mange af novellerne vil der derfor også være dybdegående beskrivelser af omgivelserne og naturen, netop fordi det er et utroligt vigtigt element.

Kan du nævne noget indenfor skriveprocessen, som gjorde særligt indtryk på dig?

Inden jeg begyndte på novellesamlingen, havde jeg primært forsøgt at stykke romaner sammen. Det var noget helt andet at arbejde med kortere, afsluttede historier. Det gjorde indtryk på mig, hvordan nogle af novellerne kom helt naturligt og nærmest kun behøvede at blive skrevet ned, mens det med andre krævede en del mere arbejde og flere forsøg. Især fordi det hverken er den ene eller den anden slags, der falder heldigst ud, men i stedet helt ”tilfældigt”, hvilke man ender med at være mest tilfreds med.

Der er gået tre år fra du vandt konkurrencen til bogen blev udgivet. Fik du idéen til bogen i forbindelse med konkurrencen eller havde du den allerede?

Den endelige idé med en novellesamling med navnet ”Brudstykker” fik jeg faktisk først i januar 2017, dvs. cirka et år siden.

Inden da havde jeg forsøgt mig mest med romaner, men på et tidspunkt indså jeg, at jeg ikke kunne nå at færdiggøre en til min tilfredshed inden udløbsdatoen for gavekortet.

Derfor var jeg under et vist tidspres, da jeg besluttede mig for at skrive ”Brudstykker”. Heldigvis var nogle af novellerne allerede helt eller delvist skrevet. Den ældste af novellerne ”Hænder” skrev jeg, da jeg gik i 9. klasse, så den skulle blot rettes til.

Dog skrev jeg også et par noveller, som endte med ikke at komme med i samlingen. Så det var en periode med ret intens skrivning i vinter/forår sidste år.

Mock up_påvej440x400

MERE INFO
Kamilla Tolnø vandt novellekonkurrencen med novellen: “Svanen” som er udgivet i “På Vej”.

Hvad er du mest stolt af ved din bog?

Mine egne to favoritter er novellerne ”Asfalt” og ”Portræt”. ”Asfalt” fordi den er ret personlig og beskriver en udvikling, jeg oplevede i den periode af mit liv.

Samtidig synes jeg, beskrivelserne af både universet og karaktererne blev rammende og vellykkede. Det er også en, jeg har fået meget positiv feedback på, og det tror jeg, er fordi, mange kan genkende sig selv i tematikken. ”Portræt” er lidt mere dyster, men jeg kan godt lide udviklingen historien og det provokerende element.
Også her er tematikken personlig, da den stiller spørgsmålstegn, hvor langt man vil gå eller hvor meget man vil give op for kunsten. Gennem hele mit liv har jeg brugt meget tid på at skrive, og her må man ofre nogle andre ting. Så jeg tror, de to noveller er blandt mine favoritter, fordi historierne skarpe og samtidig er rigtig meget mig.
udkast_cover_A_Brudstykker

MERE INFO
Ovenfor ses det første udkast til omslaget til “Brudstykker”.
Det færdige omslag kan ses i starten af artikel.

Brudstykker har et flot omslag der passer rigtig godt til historierne – hvordan foregik processen omkring valg af omslag?

Jeg havde selv en idé om, hvordan omslaget skulle se ud, og jeg lavede en skitse, som jeg sendte til forlaget. Herefter fik jeg to bud på et omslag tilbage fra grafikeren. Det ene var lavet med udgangspunkt i mit bud, og det andet var mere frit.

Jeg blev positivt overrasket, da jeg så det andet, fordi jeg virkelig synes, at det indfangede stemningen i bogen – og samtidig var pænt at se på. Så det valgte jeg, og udover at jeg valgte en anden skrifttype til mit navn og titlen, skulle der ikke ændres noget.

Hvornår i processen begyndte du at gøre dig tanker om at markedsføre din bog?

Det var faktisk først sent i processen, at jeg tænkte på markedsføring. Først og fremmest var projektet for min egen skyld.

Det har altid været min drøm at udgive en bog, så det var den største belønning ved at færdiggøre projektet. Det var derfor først senere, mens min bog var hos forlaget, at jeg begyndte at tænke i markedsføring.

Hvordan har du planlagt markedsføringen af din bog?

Jeg tog kontakt til både lokale og landsdækkende medier, hvor jeg fortalte lidt om min bog og tilbød at sende et frieksemplar. Derudover lavede jeg et Facebook-opslag med et billede af bogen, hvor jeg også skrev lidt om den. Desuden har jeg holdt et arrangement på Birkerød Bibliotek, hvor jeg læste op fra bogen og fortalte om processen og tankerne bag.

Nu, hvor du har gjort dig erfaringen med at skrive en novellesamling – har du så planer om at skrive flere bøger?

Det har overordnet set være en god oplevelse at udgive en bog, og jeg håber, jeg en dag kan leve af det. Efter min novellesamling er blevet læst, er jeg også af flere blevet opfordret til at skrive en roman.

Det næste projekt bliver dog nok en poetry collection med digte på engelsk. Jeg har en Instagram-profil @k.tolnoe (https://www.instagram.com/k.tolnoe) med knap 22 tusind følgere, hvor jeg deler de ting, jeg skriver på engelsk. Her har jeg et større publikum, end når jeg skriver på dansk, så det er det, jeg primært har i tankerne lige nu.

Kommentarer

Skriv et svar

*Obligatorisk felt