Vil du fortælle os, hvilken idé, der ligger bag din bog ”Stedmoderskab”?
Hvordan kom det til, at du besluttede at skrive om dette tema?
Jeg blev i en ung alder kæreste med en mand, der havde et barn. Det var en svær situation for os begge, men noget af det, jeg blev særligt udfordret af, var oplevelsen af at alle tilsyneladende mente, at mine følelser ikke var vigtige, for fokus skulle være på barnet først og derefter forældrene. Det gjorde det rigtig svært at håndtere situationen, og det gjorde mig desværre til en dårlig stedmor.
Jeg er uddannet etnolog (kulturanalytiker og -formidler), hvilket gav mig en mulighed for at lave en faglig undersøgelse af, hvorfor det føltes så svært at være stedmor.
I min bacheloropgave undersøgte jeg derfor diskurser om barndommen, fordi jeg undrede mig over, hvorfor det kun var barnets følelser, der var vigtige med stærke samfundsmæssige diskurser om barnet i centrum og lign.
Da jeg nåede specialet var jeg klar til at dykke ned i stedmoderskabet, og jeg undersøgte derfor, hvordan stedmoderskab praktiseres.
Her erfarede jeg, at mange kvinder har utrolig svært ved at navigere i stedmoderrollen, fordi der ikke er klare retningslinjer for, hvad man må og skal. Forstået på den måde, at nogle oplever, at de føler sig forpligtet og/eller presset til at deltage om omsorgsarbejdet for stedbørnene, mens de ikke har ”rettigheder” ift. opdragelse, planlægning af ferier osv.
Mange kvinder er medlem af lukkede Facebookgrupper, fysiske netværksmøder og lign., hvor de kan komme ud med deres frustrationer, rådgive hinanden og opleve, at de ikke er alene om deres følelser og oplevelser.
Jeg oplevede at mange kæmper med de samme problemer og tabuer og begyndte at skrive kronikker og deltage i artikler og efterfølgende stifte foreningen StedmorDanmark.dk, hvor jeg sammen med nogle bloggere formidlede forskellige erfaringer ved at være stedmor (bonusmor, papmor, fars kæreste) i håbet om at kunne bidrage til at kunne spare nogen fra at gennemgå samme smertefulde proces, som det kan være at undertrykke egne følelser og føle sig forkert i det sammenbragte kaos.

Forfatteren
Dorte Daugaard Jensen fik midler til at lave sit speciale til en bog og stiftede på baggrund af sin faglige viden samt egne erfaringer med rollen som stedmor i en sammenbragt familie foreningen Stedmoderskab.dk, hvor der blogges og gives gode råd om at håndtere de udfordringer, man kan støde på som papmor eller stedmor i en familie.
Hvor lang tid gik der fra idéen til den færdige bog blev udgivet?
Stedmoderskab er vel mere en fagbog end en selvhjælpsbog. Hvordan bruger du bogen i dit eget virke?

“En oplysende, øjenåbende og vigtig bog, der ikke lover nogen lette løsninger, men som giver en grundig gennemgang af alt det, der kan påvirke det nye familieliv i form af kulturelle normer, historiske påvirkninger og psykologiske mekanismer.”
Bogen “Stedmoderskab” kan købes i alle relevante boghandlere og onlineshops samt i BoD bogshoppen lige her.
Jeg har arbejdet ved siden af (og fået et par børn). Jeg laver dog lidt rådgivning som mest består af at lade folk vide, at de ikke er alene eller ”forkerte” og henviser dem så til professionelle rådgivere.
Derudover blev bogen hele tiden forsinket, fordi jeg netop lavede foreningsarbejde ved siden af mit job. Jeg besluttede derfor at sætte foreningen på standby, mens jeg skrev bogen færdig.
Jeg har derfor ikke som sådan et ”virke”, hvor jeg bruger min bog.
Jeg var så heldig at få en god lektørudtalelse, hvilket medførte at mange af landets biblioteker købte bogen, så jeg glæder mig bare over, at bogen er tilgængelig til de, der ønsker at udvide deres sammenbragte perspektiver.
Hvordan planlagde du markedsføringen af din bog? Havde du en helt klar plan og strategi eller var det meste af det tilfældigt?
Derefter deltog jeg i forskellige artikler og radiointerviews, så jeg markedsførte faktisk budskaberne, før bogen var skrevet.
Måske derfor var markedsføring hele tiden present i min bevidsthed under skriveprocessen.
Jeg skrev bogen færdig og udgav den, mens jeg var på barsel. Jeg endte derfor desværre med at beslutte, at jeg ikke ville lave andet markedsføring end nogle nyhedsbreve i foreningsregi og nogle Facebookposts og så tilkøbte jeg lidt reklame hos BOD.
Oprindeligt havde jeg dog tænkt mig at gå til boghandlere, bogbloggere, lokalaviser og lign., men det blev aldrig til noget.
Så hele markedsføringsprojektet ligger som en dårlig samvittighed – men jeg holder fast i at glæde mig over, at den er på bibliotekerne.
Hvilke tips eller råd om udgivelse og markedsførelse ville du give andre forfattere?
Der skal derfor kræfter, energi og gåpåmod til – og så findes der forskellige forfatter-Facebookgrupper, hvor man kan få gode tips og rådgivning.
Hvilke tanker ligger der bag, at du valgte at udgive din bog selv?
Men de tænkte naturligt meget kommercielt. Det føltes derfor rigtigt for mig, at udgive selv, så jeg kunne bevare fuld kontrol over projektet.
”Stedmoderskab” har et vellykket omslag – hvordan foregik processen omkring valg af omslag?
Det er dog også et resultat af, at en anden dygtig grafiker (shout out til Linda Dahl Graham) havde lavet et flot logo til StedmorDanmark.dk, som jeg ønskede inkorporeret i omslaget.
Jeg havde et supergodt samarbejde med Vibeke. Hun forstod at opfylde mine ønsker – uden at jeg helt kunne sætte ord på dem.
Har du planer om at skrive flere bøger?
Jeg må dog indrømme, at jeg ind imellem bliver ramt af tanken om, at det også kunne være spændende at lave en interviewbog med kendte stedmødre…